Crni luk je korisna namirnica, ali se zbog svog specifičnog ukusa ne sviđa svima.
Njegova konyumacija je izuzetno poželjna, posebno sada u sezoni prehlada i gripa. Vredan je izvor mnogih vitamina i minerala.
Šta treba da uradite da biste uklonili gorčinu luka, a da istovremeno zadržite njegove korisne sastojke?
Jedan trik domaćica u borbi protiv gorkog luka je da oljušteno povrće stave u posudu sa ključalom vodom. Ovo će pomoći da se omekša ukus luka.
Ako vam ovaj metod ne odgovara, pokušajte da uklonite gorčinu luka:
Prženjem - Oljušteni i seckani luk se prži na malo ulja, a zatim koristi u raznim salatama i drugim jelima sa lukom.
Potapanjem u so - U jedan litar hladne vode dodajte 1kašiku soli i tu ostavite seckani luk oko 20 minuta.
Mariniranjem - U čašu sirćeta dodajte pola kašike šećera, so i suncokretovo ulje.
Iseckani luk prelijte ovom smesom i držite ga oko pola sata pre konzumiranja.
Komentari