Pitanje preosetljivosti na gluten je posebno popularno danas zbog preovlađujućeg mišljenja, da je gluten alergen.
Mleko je jedan od glavnih dodataka u širokom spektru namirnica dostupnih na tržištu. Pored toga, mleko se široko koristi u domaćinstvu.
Normalno je da ljudi budu informisani i da budu potpuno mirni u vezi sa onim što stavljaju na svoj sto i čime se hrane.
Mleko ne sadrži gluten. Iako se životinje koje daju mleko hrane žitaricama, u mleku nema glutena. Alergen koji je povezan sa mlekom je ugljeni hidrat laktoza.
Gluten je vrsta proteina koja se nalazi u žitaricama poput ječma, raži i pšenice. Zahvaljujući glutenu dobija se savršeno pecivo. Kada pečete hleb, molekul glutena stvara onaj neverovatan ukus vazdušastog naraslog hleba.
Mleko sadrži enzime koji u njega ulaze tokom njegovog stvaranja u mlečnoj žlezdi, a pored toga i druge enzime koji su rezultat životne aktivnosti mikroorganizama.
Zahvaljujući njima dolazi do transformacije supstanci uzetih hranom u sveže mleko sa potpuno drugačijim sastavom.
Pogledajte i naše recepte bez glutena.
Komentari