Sočivo je često korišćena namirnica koja se relativno brzo kuva i odlikuje se svojim ukusom. Ali ne treba potcenjivati njegovo kuvanje, kao ni pripremu za kuvanje.
Postoji toliko mnogo vrsta recepata - čorbe od sočiva, janije od sočiva, salate od sočiva, a postoje i recepti u kojima sočivo nije u glavnoj ulozi, već je jednostavno sporedan učesnik. Ipak, sočivo uvek mora proći prethodnu pripremu.
To znači da ga dobro operete i prethodno potopite u vodu. Mnogi ljudi veruju da se potapanje pre kuvanja može propustiti, ali koristi ovog procesa su višestruke. Na primer, lako ćete ukloniti otpad ili neupotrebljiva zrna sočiva, ako ih ima, i brže će samo sočivo proključati.
Za pranje sočiva možete oprovati svoje strpljenje ili napravite sami svoj alat za taj posao. Za to vam je obično potrebna bočica na kojoj ste probušili čep. Levkom sipajte sočivo u bocu i napunite je vodom.
Postoje dve mogućnosti - da prvo stavite neizbušeni poklopac na flašu i da je snažno promućkate, a zatim da zamenite poklopac sa rupama i pomoću njega izbacite samo vodu iz flaše. Druga opcija je da koristite samo poklopac sa rupama, ali da mućkate laganije. Ponovite postupak nekoliko puta.
Druga opcija koja je najčešća je da operete sočivo u cediljki i da ga ostavite da se ocedi.
Nakon pranja sočiva, potopite ga nekoliko sati u vodu. Dovoljno je sat ili dva, ali ako ga predugo potopite, mogu se pojaviti klice.
Nakon pranja i potapanja, sočivo će brže proključati i bićete sigurni da nema neželjenih jedinjenja poput fitinske kiseline ili otpada lošeg kvaliteta, koji se takođe nalazi u modernoj robi iz prodavnica.
Sada pogledajte ove ukusne ćuftice od sočiva, jer su nam među omiljenim. Ako želite da bude još više dijetetski, skuvajte sebi ukusno posno sočivo.
Komentari