U poslednje vreme, pored ukusa u hrani, tražimo da ona ima i korisna svojstva i dobar sadržaj vitamina. Većina voli jaja i reći ćemo vam nešto više o njima. Veoma su ukusna i korisna, ali vrlo često se zanemaruju i negira se njihova vrednost.
Kokošija jaja su vrlo korisna hrana i ljudi su ih jeli pre mnogo vekova. Zanimljivo je da je u egipatskoj piramidi, koja je sagrađena 1420. godine pre nove ere, grupa naučnika pronašla skicu čoveka koji je nosio poslužavnike nojevih jaja i jaja pelikana.
U starom Rimu ljudi su konzervirali jaja na mnogo različitih načina i uvek su počinjali obroke tokom dana jajima ili delikatesima od jaja.
U srednjem veku ljudima koji su postili bilo je zabranjeno da jedu jaja zbog njihove visoke hranljive vrednosti. U Francuskoj u 17. veku ljudi su voleli da jedu kajganu u kombinaciji sa sokovima od kiselog voća. U 19. veku pojavila se tehnologija sušenja jaja.
A evo šta sadrži tvrdo kuvano kokošje jaje:
- Kalorije - U celom jajetu - 75 kcal, u belancu - 17 kcal, u žumancu - 59 kcal;
- Proteini - U celom jajetu - 6,25 g, u belancu - 3,25 g, u žumancu - 2,78 g;
- Masnoća - celo jaje - 5,01 g, u belancu - 0 g, u žumancu - 5,12 g;
- Ugljeni hidrati - celo jaje - 0,6 g, belance - 0,3 g, žumance - 0,3 g;
- Masne kiseline - celo jaje - 4,33 g, belance - 0 g, žumance - 4,33 g;
- Zasićene masti - Celo jaje - 1,55 g, belančevina - 0 g, žumance - 1,55 g;
- Monozasićene masti - celo jaje - 1,91 g, belance - 0 g, žumance - 1,91 g;
- Polizasićene masti - celo jaje - 0,68 g, belance - 0 g, žumance - 0,68 g;
- Holesterol - celo jaje - 213 mg, belance - 0 mg, žumance - 213 mg;
- Tiamin - celo jaje - 0,031 mg, belance - 0,002 mg, žumance - 0,028 mg;
- Riboflavin - celo jaje - 0,254 g, belance - 0,151 g, žumance - 0,103 g;
- Niacin - celo jaje - 0,036 mg, belance - 0,031 mg, žumance - 0,005 mg;
- Vitamin B6 - celo jaje - 0,070 mg, belance - 0,001 mg, žumance - 0,0060 mg;
- Folna kiselina - celo jaje - 23,5 mg, belance - 1,0 mg, žumance - 22,5 mg;
- Vitamin B12 - celo jaje - 0,50 mg, belance - 0,007 mg, žumance - 0,43 mg;
- Vitamin A - 317 IU;
- Vitamin E - 0,70 mg;
- Vitamin D - 24,5 IU;
- Holin - 215,1 mg;
- Biotin - 9,98 mg;
- Kalcijum - 25 mg;
- Gvožđe - 0,72 mg;
- Magnezijum - 5 mg;
- Bakar - 0,007 mg;
- Jod - 0,024 mg;
- Cink - 0,55 mg;
- Natrijum - 63 mg;
- Magnezijum - 0,012 mg.
Količina vitamina A, D i E sadržana je u žumancu. Jaje je prirodni izvor vitamina D. Žumance u jednom velikom jajetu sadrži 2/3 preporučene dnevne doze (300 mg) holesterola.
A da biste uživali u ovoj zdravoj hrani, odaberite jedan od naših recepata za poširana jaja, omlete ili jaja za oko.
Komentari