Kako da lako iscedite limun?

Kako da lako iscedite limun?

Sveže isceđeni sok od limuna je neverovatno koristan, ako se uzima se kao napitak - razblažen i u kombinaciji sa drugim sokovima od voća ili povrća. Takođe se široko koristi u kulinarstvu i poslastičarstvu.

Postoji nekoliko lakih trikova kako izvući maksimum limunovog soka iz limuna i kako ga iscediti brzo, tačno i bez problema.

Ako nemate kućni aparat koji bi nam olakšao ovaj zadatak, učinićete to više nego dobro i ručno ako malo zagrejemo limun. To se može učiniti stavljanjem u zagrejanu vodu, ali nikako kipuću ili prevruću iz koje izlazi para.

Stavite limun u posudu na 30 sekundi do minute i trebalo bi da osetite da je njegova kora topla na dodir.

To možete uspešno da uradite i sa mikrotalasnom pećnicom, koja je uključena na malu snagu i zagrevanjem na 10-20 sekundi.

Zbog laganog zagrevanja, membrane limuna se opuštaju i lako pucaju kada se stisnu, što nam čini neverovatno lakim postupak ceđenja.

Još bolji efekat ćete dobiti ako limun zamrznete i zatim zagrejete direktno u mikrotalasnoj pećnici na 30-60 sekundi. Ova nagla promena temperature direktno će slomiti membrane limuna i postupak ceđenja postaje još brži, lakši i dobićete optimalnu količinu soka.

Za pravilno ceđenje limuna važno je kako ćete ga iseći. Suprotno uobičajenoj praksi sečenja na popreko na pola, ispostavilo se da je bolja opcija sečenje po dužini.

Nakon toga sledi perforacija viljuškom, tokom koje se kida fina kožica i sok se onda izdvaja do poslednje vredne kapljice.

Ako i dalje želite da limun sečete poprečno, koristite kašiku za ceđenje, tako što je zabotete unutar polovine limuna i okrećite je.

Neke domaćice tvrde da im je lakše da limun iseku na komade i iscede svaki pojedinačno. To nije loša praksa i tako dobijate i optimalnu količinu soka.

Ali šta ako nam ne trebasok od celog limuna, već samo nekoliko kapi?

U tom slučaju pritisnite dlanom limun na tvrdu ravnu površinu, istovremeno ga kotrljajući napred i nazad. To će dovesti do omekšavanja i trenutnog pucanja membrana unutar njega. Napravite duboki prorez, samo mali prorez i iscedite onoliko kapi koliko vam je potrebno. Ostatak čuvajte u frižideru do sledeće upotrebe.

Izaberite opciju koja vam je najprikladnija i podelite ostale vaše trikove iz kuhinje.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji