Jagnjeći mozak neverovatno je ukusan delikatni proizvod koji većina domaćinstava danas retko priprema kod kuće.
Većina vas verovatno nije ni probala jagnjeći mozak. Zbog toga možete samo da žalite. Naravno, nikad nije kasno da pokušate da ga pripremite sami.
Mozak sadrži mnoge korisne supstance, kao što su fosfor, gvožđe, kalijum, kalcijum, natrijum, jod, magnezijum, kao i vitamine B1, B2, E i PP, i istovremeno minimalan broj kalorija.
Jedan od važnih uslova da bi pripremljeni mozak bio dobar je pravilno čišćenje jagnjećeg mozga.
Jelo će biti ukusno i dobro samo ako je pravilno pripremljeno.
Za kuvanje izaberite ceo jagnjeći mozak bez teških mrlja od krvi i oštećenih membrana. Konzistentnost proizvoda treba da bude gusta, a miris praktično odsutan.
Za početak čišćenja mozga stavite mozak u hladnu vodu i dodajte nekoliko kašika sirćeta i ostavite ga 1-2 sata.
Zatim sipajte hladnu vodu u šerpu i kuvajte mozak 20 minuta.
Isključite vatru i ostavite da se kuvani mozak ohladi u vodi.
Izvadite ga kada je spreman i pažljivo uklonite film.
Nakon ovog postupka možete nastaviti sa kuvanjem ovog specijaliteta.
Komentari