Kada se med uvodi u ishranu beba?

Kada se med uvodi u ishranu beba?

Med je bogat vitaminima i mikroelementima, deluje protivupalno, antibakterijski, ima dejstvo da podstiče iskašljavanje. Može se koristiti u raznoj hrani i pićima, kao i u kulinarstvu za pravljenje kolača.

Ali med je takođe jak alergen. Alergijska reakcija na med najčešće se manifestuje na koži u obliku svraba i osipa po telu. Heljdin med smatra se najalergičnijim, a bagremov med najsigurnijim.

Kada se med uvodi u ishranu beba?

Preporučuje se da med uvedete u dečiji meni ne ranije od 12-18 meseci starosti.

Preporučljivo je započeti dodavanje meda u ishranu beba ne u čistom obliku, već dodavanjem nekoliko kapi u piće ili hranu.

Jednom kada date detetu da pije napitak sa medom, treba da nadgledate reakciju njegovog organizma. Ako nema reakcije, možete povećati zapreminu meda nastavljajući dodavanje meda drugim proizvodima.

Pored toga što je namirnica koja izaziva alergije, kada se daje bebama, med može biti opasan i za decu mlađu od 1 godine.

Razlog tome je botulizam. To je infektivna bolest koja se razvija usled gutanja botulinum toksina, jedne od najpoznatijih toksičnih supstanci danas, koju proizvodi bakterija Clostridium botulinum.

Med može sadržati ove bakterije koje se ne zadržavaju u crevima odrasle osobe, za razliku od beba - zbog razvijenih zaštitnih funkcija.

Pogledajte takođe dečije deserte i dečije supe.

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji