Ružina voda je božanski dar koji se može pripremiti samo od bugarske ruže koja u sebi ima ulje, upravo samo ruža damascena, koja je rasla u dolini ruža (Oblast u Bugarskoj - okolina grada Kazanluk). Samo jedinstvena bugarska ruža sa sadržajem ulja ima ove jedinstvene osobine zbog jedinstvene klime u Bugarskoj.
Da biste dobili ružinu vodu potrebno vam je 15 kilograma svežeg ružinog cvecta i 60 litara vode. Tajna je u odnosu ruže sa sadržajem ulja i vode, koji se mora poštovati i uvek je 1:4.
Latice ruže se pomešaju sa vodom i podvrgavaju toplotnoj obradi koja se naziva parna destilacija.
Postupak destilacije vodenom parom izvodi se u odgovarajućem aparatu za destilaciju. Parni destilator je vrlo sličan kazanu za rakiju. Mora biti izrađen od bakra.
Posle destilacije, para se hladi. Hlađenje je neophodan proces kondenzacije pare i pretvaranje u tečnost.
Gotova ružina voda mora se prebaciti na čuvanje u staklene posude, najčešće se koriste staklene flaše.
Ovako proizvedena ružina voda magični je proizvod koji sadrži oko jedan odsto ružinog ulja i bogata je vitaminima i flavonoidima, koji su važni za dobar izgled i čvrstoću kože.
Važno je napomenuti da dobra ružina voda, visokog kvaliteta, nije ružičasta.
Prava ružina voda je toliko korisna i bezopasna da se može nanositi čak i na nežnu bebinu kožu.
Komentari