Bonapeti.rs»Saveti»Kako da pravilno pripremite ribu turbot (crnomorski kalkan)?

Kako da pravilno pripremite ribu turbot (crnomorski kalkan)?

Kako da pravilno pripremite ribu turbot (crnomorski kalkan)?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

Njegovo meso je neverovatno ukusno i visoko cenjeno zbog svoje jedinstvene blago želatinozne teksture i mekoće. Takođe je izuzetno bogat hranljivim sastojcima i vitaminima. Zovu ga još i kraljem riba sa dna - njegovo veličanstvo crnomorski kalkan (Turbot)!

Može se pripremiti na hiljade različitih načina - u rerni, na roštilju, u tiganju ili na ploči, pa čak ga možete dodavati u supe i čorbe.

Glavna stvar koju treba da znate je da kao i bilo kojoj beloj ribi i turbotu nije potreban dugotrajni toplotni tretman, jer ako preterate sa kuvanjem, može izgubiti svoju krhkost i ukus, kao i veći deo vitamina, minerala i dragocene hranljive materije koje sadrži.

Samo je kuvanje turbota duže ako se priprema ceo - u rerni ili na roštilju.

Tada se čar ove ribe najbolje oseća, jer se sočnost i želatinozna supstanca, koje je čine neuporedivom i jedinstvenom, najbolje sačuvaju pod kožom.

Optimalno vreme kuvanja celog turbota je oko 25 minuta po kilogramu ribe. Postoje i pokazatelji po kojima možemo da utvrdimo kada je spreman.

Ako ga pečete u rerni, obavezno napravite nekoliko rezova na leđima ribe i kada tečnost sakupljena u njima tokom pečenja ispari turbot je potpuno spreman i dobro pečen.

Ako želite da ispečete na roštilju celog turbota (kalkan), najbolje je da koristite odgovarajuću rešetku, blago nauljenu, u kojoj ćete uhvatiti ribu i tako je lako prevrnuti, a da se ne raspadne ili da se koža neprijatno ne zalepi na roštilj. Dovoljno je 10 minuta sa svake strane, bez obzira na veličinu ribe.

Naravno, pre nego što započnete postupak kuvanja, uvek se pobrinite da je riba dobro očišćena i blago posoljena.

Kada pripremate turbot u tiganju, najbolje je da on bude isečen na filete, za šta, ako niste sigurni da će uspeti, zamolite radnika u ribarnici ili super marketu da ribu očiste i iseku na pravi način.

Kada ga pržite, dobro podmažite tiganj da se koža ili mesto ne zalepe, jer su vrlo nežni. Kratko pržite na jakoj vatri, u zavisnosti od debljine filea. Po želji poprskajte limunom ili drugim sokom od citrusa, kao i pestom od peršuna, belim lukom i maslinovim uljem.

U janijama ili čorbama turbot se koristi ređe, ali predlažemo vam da isprobate recept koji će vas fascinirati.

Sastojci:

500 g turbota, filetirann i bez kostiju

3 šolje ribljeg bujona (npr. od glave i kostiju ribe + povrće po izboru)

1 glavica luka

3-4 čena belog luka

5 malih krompira

1-2 grančice peršuna

Maslinovo ulje

Pržite luk na malo maslinovog ulja i soli, dodajte izgnječeni beli luk sa peršunom i pržite 2-3 minuta. Sipajte vrući bujon i u njemu kuvajte krompir oko 15 minuta. Dodajte turbot isečen na komade i nastavite da kuvate još 5 minuta.

Recept za turbota je jednostavan, ali tako riba ima najbolji ukus.

Bez obzira kako kuvate ovaj morski specijalitet, uvek je to euforija za čula. Ne dvoumite se da sebi priuštite takav praznik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji