Plombir je ruski sladoled. Tehnologija njegove proizvodnje je doneta iz Francuske, ali zapravo on postaje najpopularniji u Rusiji.
Pojavio se sredinom XVIII veka i nalazio se na meniju carskih ličnosti.
Smatra se najlepšim, zato što ima veoma zasitan ukus i u potpunosti je lišen leda.
Takođe, plombir je visokokaloričan, ali neće naštetiti vašoj figuri ako ne preterujete sa količinom.
Tokom vrućih letnjih dana kada poželiš da pojedeš nešto rashlađujuće i ukusno, lako možeš da napraviš plombir.
Za njegovu pripremu potrebne su 2 šolje šećera, 1 l svežeg mleka, 100 g maslaca, 1 kašičica skroba i 5 komada žumanaca.
Pripremanje plombira:
U šerpi zagrejte mleko i maslac. Kada smesa prokuva, skinite je sa ringle. U posebnoj posudi pomešajte šećer, skrob, žumanca i mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
Dodajte malo mleka i mešajte. Dobijenu smesu sipajte u tankom mlazu u ključalo mleko dok neprestano mešate.
Stavite je na ringlu na tihu vatru i ostavite da proključa. Kada proključa, skinite je sa ringle i stavite je u posudu sa ledenom hladnom vodom i mešajte dok smesa ne postane blago topla.
Nakon toga je izvadite iz posude sa vodom i ostavite je da se u potpunosti ohladi tako što je s vremena na vreme mešate.
Smesu podelite u posudice i ostavite mlečni sladoled u frižider da se stegne.
Kada se stegne, premestite plombir u zamrzivač na otprilike 3 sata.
Vaš sladoled plombir je gotov.
Komentari