Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Pšenične mekinjePšenične mekinje predstavljaju sekundarni proizvod, koji se dobija od mlevene pšenice....
03. jul
Pšenične tortiljeGotove pšenične tortilje uvijte u krpu, ako ćete ih jesti skoro. U suprotnom ih čuvajte uvijene u aluminijumsku foliju u slabo zagrejanoj rerni....
29. okt.
Ovsene MekinjeMekinje su odmah ispod njega i takođe se uklanjaju. Dakle, mekinje nemaju nikakve veze sa žitaricama. Zrno se tokom prerade čisti od mekinja....
26. okt.
Ražano-pšenične rol-viršleBeleška: Ako se koristi gotovo ražano-pšenično brašno, od njega se izmeri 600 g....
13. april
Pšenični grizProsejavanjem se ovi komadi odvajaju od mekinja. Ovo je griz. Zatim se melje u brašno.
Griz od durum pšenice je žute boje. To je osnova za proizvodnju kus-kusa....
30. nov.
Kako jesti ovsene mekinje?Prema mnogim stručnjacima, ovsene mekinje u kombinaciji sa ajranom su veoma korisne kod zatvora;
- Kaša od ovsenih mekinja - kaša od ovsenih mekinja preporučuje se ne samo osobama koje se bore sa kilogramima, već i...
28. januar
Čime da zamenimo pšenično brašno u keto slatkišima?Evo nekih od najpopularnijih alternativa pšeničnog brašna:
Bademovo brašno
Bademovo brašno je jedno od najčešće korišćenih zamena pšeničnog brašna u keto receptima....
01. jul
Palačinke od ovsenih mekinjaPrvo se umute jaja i šećer, nakon toga se dodaju ovsene mekinje, nakon toga voda (mleko) i tek na kraju so.
Smesa treba da odstoji izvesno vreme da mogu mekinje da nabubre....
27. feb.
Zdrave ideje za doručak sa pšeničnim mekinjamaMafini od mekinja
Mikserom umutite 3 kašike pšeničnih mekinja, 1 kašiku ovsenih mekinja, 4 kašike obranog mleka u prahu, 1 jaje, 1 belance, 1 kašičicu arome limuna, 1 kašičicu kvasca, zaslađivač....
23. jul
MekikeZamesite testo kad prosejete brašno, napravite brazdu i stavite u nju jaja, so i šećer.
Sodu rastvorite u kiselom mleku i dodajte ih brašnu dok mesite do dobijanja glatkog i elastičnog testa.
Pokrijte ga sa krpom i...
02. mart
Zdravi barovi od ovsenih mekinjaOljuštite bananu i izgnječite je viljuškom. Dobro jeda koristite one čija je kora pocrnela, zato što su mekane unutra, a i zdravije su. Pospite sokom od limuna i promešajte.
Isecite smokve na male komade i dodajte ih u...
30. april
Mekike KukurineUmutite jedno jaje, dodajte mu 1 šoljicu mlake vode, malo soli i 2 kašike ulja. Dodajte brašno i umesite srednje meko testo. Kada je testo gotovo, ostavite ga da odstoji 1 sat.
Kada testo odstoji, razvucite ga na koru...
04. april
Razvučene mekikeProsejemo brašno. Kvasac dobro razmutimo u vodi. Vodu pre toga malo ugrejemo. U vodu stavljamo kvasac i šećer. Pravimo udubljenje u brašnu i sstavljamo vodu sa kvascem. U udubljenje stavljamo i prstohvat soli i kašičicu ulja...
11. okt.
Rodopske mekikeKada testo naraste, uzimajte loptice veličine jajeta i nauljanim rukama napravite mekike. Pržite ih u zagrejanom ulju, 2-3 minuta svaku stranu. Rodopske mekike poslužite sa šećerom u prahu ili dodatkom po želji....
25. maj
Turske mekikeZagrejati masnoću za prženje, i nauljenim rukama oblikovati mekike srednje veličine, koje se prže sa obe strane....
20. maj
Seoske mekikeSvi sastojci se dobro izmešaju da se dobije srednje meko testo.
Ostavi se da narasta 1 sat.
Prže se u vrelom ulju sa obe strane i po želji se ocede na salveti....
16. feb.
Obične mekikeBrašno se stavlja u posudu, i pravi se udubljenje. U njega se sipaju ostali sastojci i zamesi se meko testo.
Prave se male loptice i zamesi se rukama. Prže se u dobro zagrejanom ulju. Na kraju možete da pospete šećerom...
15. dec.
Male mekikeU kiselo mleko stavljamo sodu, prethodno umućena jaja, so i mrvljeni sir.
Dobro promešamo i dodajemo brašno dok ne dobijemo meko testo. Gotovo testo pokrivamo namazanom kesom i stavljamo u frižider na jednu noć.
Drugog...
12. jul
Zdrave mekikeSve sastojke pomešajte u činiji i dobro ih promešajte.
Smesa neka odstoji 15 minuta i zatim u nauljanom tiganju za palačinke, uzimajte kutlačom od smese ili velikom kašikom.
Po obliku i izgledu podsećaju na američke...
12. jul
Narasle mekikeNa umerenoj vatri ugrejte više ulja, smanjite vatru i pržite mekike dok ne dobijete boju po želji.
Servirajte tople sa vašim omiljenim slatkom ili sirom, ili prosto pospite šećerom u prahu....
19. mart
Naše mekikeNakon što naše mekike dobiju zlatnu boju odozgo, okrenite sa druge strane i ponovo pržite dok ne dobiju zlatnu boju.
Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedi višak masti....
24. maj
Ulične mekikeMekike pržite u dubokoj vreloj masnoći.
Gotove mekike ostavljajte na papirni ubrus ili salvetu da se ocedi višak masnoće.
Dobar apetit!...
28. okt.
Posne mekikeMekike pržiti na zagrejanom ulju dok ne porumene sa obe strane.
Gotove mekike odlagati na kuhinjski papir kako bi se ocedio višak masnoće....
10. mart
Mekike dušiceGotove mekike se vade na kuhinjski ubrus, da ne bi bile masne.
Mekike dušice su gotove....
08. jun