Začini

Začini

Sve o začinima, čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
ŠafranZačiniŠafran
11. jun
Mariola Pantelic
SelenZačiniSelen
07. jun
Mariola Pantelic
KaranfilićZačiniKaranfilić
02. jun
Tanja Radmanovac
Kumin
Kumin
Kumin je jedan od najpopularnijih začina u svetu i kod nas. Kumin se redovno dodaje različitim kobasicama od mlevenog i seckanog mesa, kao i domaćim ...
Divlji luk - Sremuš
Divlji luk - Sremuš
Divlji luk (Allium Ursinum), poznat i kao sremuš ili medveđi luk, je višegošnja zeljasta biljka iz porodice lukova. Sremuš se koristi kao začin u brojnim ...
Majoran
Majoran
Majoran je klasičan začin za prženu džigericu. Majoran se smatra srodnim origanu. Sve o majoranu na jednom mestu.
Susam
Susam
Susam nije samo odličan izvor bakra i mangana, već sadrži i dva jedinstvena sastojka - sezamin i sezamolin. Seme susama je najstariji poznati začin. Istorij
Menta (nana)
Menta (nana)
Menta je bogat izvor tradicionalnih nutrijenata. Menta je neverovatan izvor mangana, vitamina C i A, od kojih je poslednji koncentrisan u kartenoidima, ...
Korijander
Korijander
Korijander je začin bogat fitonutrijentima. Korijander štiti od salmonele. Najčešće se koristi kao sredstvo protiv gasova, nadutosti, lenjih creva, zatvora ...
Mirođija
Mirođija
Mirođija je jedina biljka iz svoje porodice kod koje se listovi i seme koriste kao začin. Korist i čuvanje mirođije. Flavonoidi, kojih ima u mirođiji, ...
Bugarski luk
Bugarski luk
Bugarski luk je začin tipičan za Balkansko poluostrvo, i jedan je od osnovnih sastojaka tradicionalnog začina - šarene soli. Bugarski luk se koristi kao ...
Piskavica
Piskavica
Piskavica je popularan začin, koji kod nas raste gotovo svuda. Piskavica, nazvana još i grčko seme, sadrži eterično ulje sa preko 40 sastojaka. Piskavice je ...
Vasabi
Vasabi
Vasabi je poznat kao japanski ren. On je neka vrsta japanskog začina svetlo zelene boje, najčešće korišćen za suši. Vasabi je često u obliku senfa sa jako ...