BiljkeBiljkeZačiniZačini
Začini

Začini

Sve o začinima , čemu koriste i kada da ih koristimo. Začini u srpskoj i internacionalnoj kuhinji.
Kokosov ŠećerZačiniKokosov Šećer
18. dec.
Kristina Chernikova
SumakZačiniSumak
15. dec.
Rosi Stoyanova
Zvezdasti AnisZačiniZvezdasti Anis
26. sep.
Kristina Chernikova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kres SalataKres Salata
16. sep.
Kres salata se od davnina koristi kao stimulativno sredstvo, koje povećava tonus i izdržljivost. U srednjem veku su jeli kres u sendvičima, a danas se kres koristi za salate, supe, glavna jela sa mesom i povrćem.
Kajenska PaprikaKajenska Paprika
25. jul
Kajenska paprika je u stvari popularni čili, koji se smatra najljućom paprikom na svetu. Domovinom kajenske paprike smatra se tropska Amerika. Kajensku papriku ne treba da konzumiraju ljudi sa čirem.
VanilaVanila
11. jul
Vanila se smatra jednim od najfinijih i najprijatnijih začina. Veštačka zamena za vanilu se naziva vanilin. Vanila - svojstva, koristi i primena.
SoSo
11. jul
So nije samo začin, već i jedan od najvažnijih sastojaka za svaki živi organizam. So, kuhinjaska so i natrijum hlorid su ista supstanca. Korist i štetnost kuhinjske soli.
GlutamatGlutamat
30. jun
Glutamat, ili kako se još naziva E621 se koristi za poboljšanje kvaliteta ukusa hrane. Glutamat ima veliku primenu u takozvanoj brzoj hrani.
KaparKapar
30. jun
Kapar su cvetni pupoljci, koji su bili poznati još drevnim Grcima i Rimljanima. Kapar ima lagano pikantan ukus i koristi se kao začin za sosove, mesa, ribu, salate, testeninu. Kapar pomaže kod zubobolje.
Limunska TravaLimunska Trava
29. jun
Limunska trava (je jedan od najpoznatijih začina u tajlandskoj kuhinji. Limunska trava ima prijatnu aromu i neodoljiv ukus. Limunska trava se koristi i u kozmetici.
Makovo SemeMakovo Seme
28. jun
Makovo seme se dobija od uljanog maka. Makovo seme ima fini ukus orašatog voća. Razlikuje se od opijumskog maka, od koga se pravi opijum. Eterično ulje od makovog semena leči. Makovo seme se koristi za peciva, slatkiše i sosove.
MisoMiso
27. jun
Miso (Miso) je tradicionalni japanski začin koje se smatra za jedan od najkorisnijih na celom svetu. Miso se koristi za pripremu istoimene supe. Miso ojačava imuni sistem i čuva od nekih vrsta raka.
ČubarČubar
24. jun
Čubar je jedan od najstarijih začina na svetu, a u Bugarskoj vekovima ima široku popularnost. Ukus popularne šarene soli ne bi bio isti, da u njoj nema čubra.
Crni KuminCrni Kumin
15. jun
Crni kumin je vredna biljka, koja se koristi od pre 8000 godina. Crni kumin je moćan imunostimulans, koji se koristi kod različitih zdravstvenih problema. Crni kumin ima preko 100 aktivnih sastojaka.
ŠafranŠafran
11. jun
Smatra se da je šafran jedan od najstarijih korišćenih začina. Jak karakterističan miris šafrana i sposobnost da boji jela obezbeđuju njegovu široku primenu. Šafran ima i brojne koristi za zdravlje.
Selen (biljka)Selen (biljka)
07. jun
Selen je nezamenjiv začin za riblju čorbu i jagnjetinu. Osim što koristi kao začin, on sadrži mnogo eteričnih ulja i pomaže kod kašlja. Selen stimuliše sistem za izlučivanje, kardio-vaskularni i nervni sistem.