BiljkeZačini
ZačiniKaranfilić
20. januar
Admin
ZačiniKari
20. januar
Rosi Trifonova
ZačiniPiment
18. januar
Rosi Trifonova
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
KorijanderKorijander je začin bogat fitonutrijentima. Korijander deluje zažtitno protiv salmonele. Najčešće se korijander koristi protiv gasova, kod lenjih creva, zatvora i nedostatka apetita.
18. januar
So - koristi i šteteZdravstvene organizacije nas često upozoravaju na opasnosti od soli, koju svi tako često konzumiramo. Da li velike količine soli pričinjavaju brojne zdravstvene probleme, ili je to mit? Da li je so korisna ili štetna?
16. avgust
Cejlonski cimet - šta treba da znamoCimet je jedan od najmirisnijih začina koje ljudi koriste vekovima. Dodaje se za aromatiziranje raznih jela, a koristi se i u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Šta treba da znamo o cejlonskom cimetu.
29. jun
Prednosti i primena zelenih začinaZeleni začini imaju široku primenu u kulinarstvu. Svaki od njih ima blagotvorno delovanje na organizam. Ruzmarin jača nerve, majčina dušica ima jako antiseptičko delovanje, majoran deluje okrepljujuće.
11. jun
AnisAnis nam je poznat pretežno kao začin specifičnog ukusa. Koristi se hiljadama godina u kulinarstvu i ima brojne koristi za zdravlje.
12. okt.
MacisMacis, poznat i kao muskatni cvet, predstavlja aromatični začin. Macis se vekovima koristi ne samo kao začin, već i kao sredstvo za lečenje raznih oboljenja. Narodna medicina ga preporučuje za lečenje stomačnih problema.
19. sep.
Tonka pasuljTonka pasulj je malo poznat začin kod nas. Tonka pasulj se koristi kao zamena za vanilu, ali ima i aromu cimeta, karanfilića i gorkog badema. Tonka pasulj se odlično slaže sa čokoladnim ukusom.
16. avgust
MahlebMahleb /Mahlab/ je tipičan arapski začin, koji je prepoznatljiv po svom ukusu kombinacije arome badema i trešnji. Osim kao aromatičan začin, mahleb se koristi i kao lek za mnoge bolesti. Prema narodnoj medicini, mahleb deluje okrepljujuće.
14. avgust
GalangaGalanga je veoam popularan začin u celoj Jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen mnogima kao deo tajlandske kuhinje. Galanga liči na đumbir, Ali ne može da ga zameni. Galanga ima protivupalno dejstvo.
06. avgust
KrbuljicaKrbuljica je blizak rođak peršunu. Krbuljica ima široku primenu u kulinarstvu kao začin za piletinu, ribu, povrće, jela sa jajima. Krbuljica pomaže kod lenjih creva.
07. jul
Bixa orellanaBixa orellana je žbun ili malo drvo, koje pripada porodici Bixaceae. Još od davnina su dokazana brojna korisna svojstva bixa orellane. Seme bixa orellane je korisno kod krvnog pritiska, gljivica, migrene itd.
20. april
KimKim je specifičan aromatičan začin, koji se koristi za začinjavanje teže hrane i različitih slanih peciva. Po ukusu i aromi kim podseća na anis. Kim je efikasno sredstvo protiv grčeva i stomačnih oboljenja.
24. dec.
Beli BiberBeli biber su pre mnogo vekova koristili indijski iscelitelji. Beli biber brzo uspeva da se ugnezdi i u narodnu medicinu drugih naroda. Beli biber je začin jedinstvene arome.
22. dec.
Odabrani Članci
Forum
- Ehinacea12. jun
- Aparat za krofnice12. jun
- Koji su vaši omiljeni keksići?12. jun
- Kuvano vino11. jun
- Omiljeni letnji napitak11. jun
Naše kategorije recepata
16 592
Recepti
8 107
11 734
Drugo