Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Beli cimet - delovanje i primenaIz kulinarske upotrebe začina dobro poznajemo meku, toplu i slatku aromu cimeta. Svi su upoznati i sa prijatnom čokoladnom bojom aromatičnog začina. Međutim, postoji i druga vrsta cimeta, nazvana divlji ili beli cimet...
18. dec.
Koristi i upotreba cejlonskog cimetaCejlonski cimet je prirodni antibiotik, začin i pravi se od sušene kore cejlonskog drveta. Prodaje se samleven ili u komadima uvijene kore.
Cejlonski cimet je dragocen začin koji vredi para - njegova neponovljiva aroma...
15. dec.
Principi i aspekti zdrave ishraneNajvažniji opšti principi i aspekti zdrave ishrane obavezni su za svakoga ko poštuje svoje telo i svoje zdravlje. Nutritivna inteligencija vam omogućava da sebi i svojim najmilijima obezbedite bolji život, jer hrana je ono...
27. nov.
Bundeva i njeni dragoceni kvalitetiBundeve su višegodišnje biljke iz porodice Cucurbitaceae. Ona se kao proizvod u ishrani koristila još u dalekoj prošlosti. Arheološka proučavanja pokazuju da se bundeva jela još pre 3000 godina, a možda i 5000 godina. Bundevine...
20. nov.
Rutin - koristi, svojstva i izvoriRutin je pravo prirodno čudo sa mnogobrojnim zdravstvenim koristima. Predstavlja prirodni flavodoid koji može da se otkrije u sastavu mnogih biljki - voću, povrću, integralnim namirnicama. Ova fito hemikalija, poznata kao...
11. nov.
Koristi i svojstva sibirskog ženšenaEleutherococcus senticosus (Sibirski ženšen) je rod od trideset i osam vrsta bodljikavog žbunja i drveća iz porodice Araliaceae. On je biljka endemična za region Sibir. Biljka je uvedena u medicinu kao rezultat potrage ruskih...
08. nov.
Koristi i primene listova avokadaAvokado je primer biljke od koje mogu da se koriste različiti delovi za nutritivne svrhe i zdravstvene koristi. Verovatno su svi svesni koristi avokada i tačnije ploda, ali malo ko zna da njegovi listovi takođe nalaze...
02. nov.
Najkorisnije jesenje čorbe i supeČorbe i supe su korisna i hranljiva jela i dobro je da redovno budu za našim stolom. Posebno tokom hladnih dana jeseni i zime, kada zagrevaju i leče prehladu.
Najbolja opcija za supu i čorbu je odabir proizvoda koji...
30. okt.
Tušt - koristi i kulinarska upotrebaVerdolada je nadimak južnoameričkih fudbalskih klubova sa zeleno-belim šemama u svojim uniformama kao što su kolumbijski Atletiko Nacional i argentiski Ferokaril Oeste. Međutim, ovo je španska reč za imenovanje biljke tušt...
19. okt.
Bezglutenski kvasac - suština i upotrebaSvakodnevno sa svih starna nas obasipaju informacijama povezanim sa glutenom i bezglutenskim režimom, ali mali broj zna zapravo šta je gluten i kakav je njegov uticaj na ljudski organizam. U većini prehrambenih prodavnica...
20. sep.
Koren koprive - koristi i upotrebaKorisna svojstva koprive poznata su od pamtiveka.
Listovi ove jedinstvene biljke sadrže velike količine flavonoida, tanina, karotenoida, vitamina C, proteina i mikroelemenata. Činjenica je da se kopriva obično jede u...
01. sep.
Koristi od nektarina i breskviSlatka i ukusna nektarina je usko povezana sa breskvom. Kao i breskva, voće je opisano kao plod sa košticom koji pripada rodu Prunus, koji takođe uključuje šljive, crvenu džnariku, bademe itd. Ova vrsta voća je dragocena...
11. avgust
Koristi i štete od pirinčaPirinač je nezamenjivi deo azijske kuhinje, ali ništa manje nisu popularna ni specifična evropska jela napravljena od pirinča, poput španske paelje ili italijanskog rižota.
U stvari, pirinač se konzumira u celom...
03. avgust
Upotreba i primena jabukovog brašnaPo svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili.
Kao što znamo, jabuke su voće...
26. jun
O zelenom čaju i prostatiNažalost, jedan od najčešćih uzroka smrti danas su onkološka oboljenja. Kod muškaraca rak prostate uzima sve više i više žrtava, zbog čega je toliko važno nadgledati zdravlje, kao i profilaktički posetiti lekara. Zanimljiva...
16. jun
Rotkvice - ukusne i veoma korisneOsim svog unikatnog ukusa tokom proleća, rotkvice nas oduševljavaju i izuzetnim mnoštvom koristi. U sebi rotkvice sadrže vitamine iz grupe B, kao i određenu količinu vitamina C, što ih pretvara u prirodno sredstvo protiv...
12. april
Lekovita svojstva i koristi kupusaBeli kupus je najpopularniji kod nas. Ovo ukusno hrskavo povrće međutim ima mnogo više korisnih rođaka - crveni kupus, brokoli, karfiol, kineski kupus, prokelj i dr. Danas ćemo vam ispričati sve o koristima kupusa....
03. april
Teflonsko posuđe - za i protivSkoro svi u kući kuvamo sa teflonskim posuđem. Ono je veoma hvaljeno, zato što ima sloj koji se ne lepi. Međutim, da li je teflonsko posuđe bezopasno za naše zdravlje, da li može da izdrži duže vreme ili nakon godinu, dve...
27. mart
Mariniranje bifteka i njegova pripremaMeso je potrebno izvaditi ranije kako bi se zagrejalo do sobne temperature. Računajte da bar sat vremena stoji van frižidera kako biste to postigli.
Prvi korak kod pripreme bifteka jeste odrediti pravu debljinu mesa. Ono...
29. januar
Koristi i upotrebe kore limunaLimun senalazi među najpopularnijim citrusnim voćem. Sećate se barem nekoliko njegovih upotreba, zar ne? Međutim, kada je pitanje njegove kore, često ne možete da predstavite gde drugde bi mogla da ulazi njegova upotreba...
19. nov.
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi su jedna od omiljenih poslastica mnogih ljudi, budući da su tada dosta ukusniji od starih. Pored toga, nalaze široku primenu u narodnoj medicini, obzirom na to da imaju veoma korisna svojstva. Izuzetno su...
15. okt.
Blitva - koristi, svojstva i primenaBlitva je lisnato povrće, često sretano u mediteranskoj kuhinji. Posebno je popularna njegova primena u italijanskoj hrani, uključujući rižoto i picu. Švajcarska blitva je možda najpoznatija, ali se sreću njegove sorte...
13. okt.
Avdika - lekovita svojsta i sastavAvdika koja je sestra bliznakinja zove, je biljka sa brojnim terapeutskim svojstvima, koja može da se koristi za lečenje i kao preventiva kod velikog broja oboljenja. Naziva se još i apta, aptovina, burjan, smrdljiva bazga...
11. maj
Hrana koja steže i olakšavaDeca često pate od zatvora ili pokvarenog tomaka i razlog se obično krije u tome što njihovi sistemi za varenje i odvođenje hrane nisu još dovoljno razvijeni i dosta su osetljiviji nego kod odraslih ljudi. Ali kad govorimo...
08. maj
Hrana i piće za probavuKada je potrebno da pređete na režim ishrane za probavu, treba da se posavetujete sa specijalistom, ako je zatvor prouzrokovan zapaljenjem slepog creva, pojačanjem bolesti čira, upalom želudca i krvarenja.
Ali ako je zatvor...
06. maj