bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Beli cimet - delovanje i primena

Beli cimet - delovanje i primena

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3193
Beli cimet - delovanje i primena

Iz kulinarske upotrebe začina dobro poznajemo meku, toplu i slatku aromu cimeta. Svi su upoznati i sa prijatnom čokoladnom bojom aromatičnog začina. Međutim, postoji i druga vrsta cimeta, nazvana divlji ili beli cimet koji je takođe aromatičan, slatkog ukusa, pikantan i blago gorkast prilikom upotrebe.

Beli cimet ima lekovita svojstva. Potiče sa Jamajke, Atlantskih ostrva i SAD-a. Predstavlja žbunić ili malo drvo koje sporo raste i poznaje se po gustoj masi listova. Cveta u ljubičasto-belim cvetovima, a plod su jarko crvene loptice koje rastu na vrhu grana. Njihov ukus je izuzetno zanimljiv - podseća kako na tamjan, tako i na crni biber.

Hemijski sadržaj belog cimeta se uglavnom odlikuje kumarinom, nekim taninima i cimetnom kiselinom. Ali takav sastav je zbog prirodnog citotoksičnog delovanja biljke. Citotoksini uzrokuju nekrotične procese u ćelijama malignog karcinoma, tj. oni ih ubijaju, razgrađujući omotač, jezgro i druge delove ćelije. Oni imaju imunomodulirajući i antikancerogen efekat. Deluju i protivgljuvično i antimikrobno.

Beli cimet se koristi kao lek kako oralno, tako je i za spoljnu upotrebu.

Beli cimet

Kod upale krajnika, groznice, problema sa varenjem, za grgljanje kod tonzilitisa. Za ublažavanje glavobolje i mamurluka.

Preporučuje se kod bolesti štitne žlezde - gušavost i pojava adenoma.

Koristi se i kod različitih oboljenja jetre, tačnije kod hepatitisa. Osim za lečenje, beli cimet je pogodan i za profilaktiku problema sa jetrom.

Za spoljašnju upotrebu beli cimet se koristi kod reumatskih tegoba i kod artritisa. Zbog efekta zagrevanja od belog cimeta se prave kupke za ruke, noge i celo telo. Kod glavobolje se pravi efikasna obloga.

Beli cimet ima malo kontraindikacija i jedna od njih jeste razlog zabrane korišćenja trudnicama - s obzirom na to da uzrokuje menstruaciju, on je opasan za trudnice, može da dovede do abortusa.

Zanimljivu primenu belog cimeta su pronašli Indijanci - oni su ga koristili za ribolov, s obzirom na to da je on uspavljivao ribu i mogli su da je lope golim rukama. Takođe, oni su beli cimet koristili i kao ljubavni eliksir. Od njega su pravili ulje koje su utrljavali u svoje telo.

A sada je vreme da nahranite dušu nekim ukusnim kolačem sa cimetom ili da učinite da ceo vaš dom zamiriše s ovim kiflicama sa cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji