Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Najbolje i najbezbednije posuđe za spremanje

Najbolje i najbezbednije posuđe za spremanje

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218220

Često kupujemo posuđe za kuvanje, a da ne znamo od kojeg materijala je izrađeno, da li je štetno ili ne, jer se uglavnom rukovodimo cenom. Kako da izaberemo najbezbednije posuđe za spremanje?

Kuhinjsko posuđe od nerđajućeg čelika je otporno na oksidaciju, a tokom spremanja jelo ne gubi svoje kvalitete, ukus i vitamine. Omogućava dugotrajno čuvanje kuvanih namirnica, a pored toga je i lepog izgleda. Kao što se vidi, nerđajući čelik ima dosta prednosti, ali nikel koji se nalazi u njemu je alergen i može izazvati dermatozu. Nemoje ovakvo posuđe često koristiti.

Dosta dobro je i emajlirano posuđe. U njemu se mogu spremati i čuvati razne vrste namirnica, da sasvim slobodno pravite marinade, pa čak i da napravite kisele krastavčiće. Ako se ne koristi na pravlian način, ova vrsta posuđa se lomi i onda se pojavljuju pukotine. Tako da je dobro da kupite emaljirano posuđe sa krajevima od nerđajućeg čelika, što će spremiti koroziju.

Što se tiče keramike, u glinenim posudama se hrana sprema još od davnina. Svaki keramički sud postaje bolji, jer na što većoj temperaturi bude, on je sve jači i otporniji. Jedino loše u vezi sa ovim posuđem jeste da brzo upija masnoće, pa se teko pere. Drugi nedostatak savremenog keramičkog posuđa jeste da mu je cena relativno visoka. Nažalost, možete naići na keramiku koja nije otporna na toplotu.

U posuđu koje je izrađeno od alimunijuma se ne preporučuje spremanje pikantnih i kiselih jela. Takođe je zabranjeno i dinstanje, prženje povrća ili kuvanje mleka. Čak i kada se malo zagreje, kiseline i alkali uništavaju aluminijum i stižu do hrane. Sve to vodi do zaključka: u aluminijumskom posuđu spremajte, ali nemojte čuvati jelo.

Teflon kao materijal se ne lepi, ali brzo počinje da isparava na 200 stepeni. Uticaj isparavanja teflona na ljudsko telo još nije dovoljno proučen, ali su zabeleženi slučajevi gde je ovakvo posuđe škodilo radnicima koji su radili u fabrikama gde se teflonsko posuđe proizvodilo, kao i kod onih domaćica koje su aktivno koristile ovu vrsta sudova.

Silikon je elastičan i izdržljiv na temperaturi do 280 stepeni. Možete ga koristiti za rerne, mikrotalasne pećnice, da pečete meso i ribu, a takođe i hrana u silikonu može biti zamrznuta. Silikon je materijal koji ne rđa i koji se ne raspada, ali ostvaruje interakciju sa vrućim i hladnim namirnicama. Od silikonskog posuđa se hrana može lako izvaditi. Glatka površina ima antizagrevajuća svojstva. Međutim, najinteresantnije je da nakon upotrebe on se može sakupiti, a već tokom sledećeg korišćenja vraća svoj prvobitni oblik.

Nemojte izbegavati i posuđe od livenog gvožđa. Iako je teško, hrana u njemu ne zagoreva, polako se zagreva i polako se hladi.

Plastično posuđe je veoma praktično. Međutim, u njemu se ne može spremati, jer se plastika topi. U takvom posuđu možete nositi hranu ili da je zagrejete u mikrotalasnoj pećnici.

Treba da budete obazrivi kada je u pitanju plastičo posuđe sa melaminom - nemojte kupovati takvo! Melamin sadrži formaldehid koji se može preneti na hranu ako dođe u kontakt sa vrućom vodom. Formaldehid je jedna od kancerogenih materija - izaziva iritaciju očiju, grla, kože i pluća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji