bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Pravi dresing za sveže salate

Pravi dresing za sveže salate

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Dresing

Teško da postoje specijalisti zdrave ishrane koji vam neće preporučiti svakodnevno konzumiranje svežih salata. One su izuzetno bogate vitaminima i drugim korisnim sredstvima, a osim toga su i veoma dijetične.

Nezavisno od toga da li se priprema od obične salate, kovrdžave salate, od ajzberg salate, spanaća, rukole ili od čega god, one treba da se redovno nalaze u vašem meniju. Da biste ga učinili raznovrsnim, dobro je da naučite i da prirpemite pravi dresing, sa kojim ćete ih začiniti.

Evo nekoliko varijanti kakav tip salata ide uz konkretan sos za začinjavanje, u njima nema dodate soli, čiju količinu sami treba da procenite.

Dresing, koji odgovara svim zelenim salatama

Poznat i kao dresing ili sos Cezar, on se priprema od jednog pasiranog rovitog jajeta, 1 file inćuna, 3 supene kašike soka od limuna, 9 supenih kašika maslinovog ulja, 1 kašičice vorčester sosa, 1 čena belog luka, bibera i soli po ukusu.

Dresing za salatu

Dresing, koji odgovara salati od spanaća

Priprema se od mikserom umućenih 100 g majoneza, 3 supene kašike maslinovog ulja, 1 supene kašike šećera, 2 supene kašike soka od limuna, 1 kašičice senfa, 1 kašičice belog luka u prahu.

Dresing, koji odgovara uz zelenu salatu sa orasima i parmezanom

Pripremamo od 4 supene kašike senfa sa krupnijim zrnima, 4 supene kašike maslinovog ulja i 2 supene kašike šeri sirćeta, sve sastojke dobro promešamo i tako pripremljenim dresingom prelivamo salatu i promešamo.

Dresing, koji odgovara zelenoj salati sa škampima

Priprema se od 6 supenih kašika soka od pomela, 3 supene kašike ribljeg sosa, 2 kašičice sosa od tamarinda i 2 supene kašike meda.

Sve sastojke pomešamo i ostavljamo da provri u odgovarajućoj posudi uz neprestano mešanje. Nakon što se dresing ohladi spreman je za upotrebu.

Dresing, koji ide uz zelenu salatu sa ribom

Za njega je potrebno 200 g pavlake, 1 supena kašika soka od limuna, 1 supena kašika snefa, 2 prstohvata bibera.

Sve sastojke promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu, sipamo je na pripremljenu salatu.

Dresing, koji ide uz zelenu salatu sa voćem i orasima

Priprema se od 100 ml pavlake, 2 supene kašike soka od limuna i bibera po ukusu.

Pavlaku umutimo i u nju postepeno dodajemo sok od limuna i biber. Dodajemo so po ukusu i dobijenom homogenom smesom prelivamo salatu.

Probajte još: Zelena salata sa toplim dresingom, Francuski dresing, Balsamiko dresing, Dresing za razne salate, Salata sa dresingom od meda i senfa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest