bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Koliko vremena se mariniraju različite vrste mesa

Koliko vremena se mariniraju različite vrste mesa

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2302
Mariniranje mesa

/undefined Mariniranje je sasvim običan deo pripreme hrane i prisustvuje u svakoj kuhinju u jednom ili drugom obliku. Kod nas je to plod velikog iskustva, zbog zavidne oblasti u domaćem konzervisanju.

Mariniranje se u prošlosti uglavnom koristili za ribu i zvalo se aqua marina - morska voda. Danas, osim za morske plodove, marinada se koristi pretežno za meso i tvrđe povrće.

U našim danima, mariniranje je se razvilo u tehniku jedino za čuvanje hrane, do kulinarske sposobnosti da je omekša i obogati dodatno.

Od obične slane vode, danas se marinada se transformisala pretežno u smesu od sirćeta ili limuna, masnoće, raaznih svežih ili suvih začina i soli, i svaki od sastojaka ima svoju ulogu. Dok je masnoća prenosnik mirisa začina, kiselina doprinosi svežijem ukusu i mekša tvrde žilice.

Beli sos

Pod dejstvom odabrane kiseline (sirćetne, limunske ili bilo koje druge) u mesu se izvršava delimična hidroliza proteina.

On se raspada na poli i dipeptide, a u želucu, pod uticajem želudačnih fermenata, ovaj prosces se nastavlja dok se ne stvore aminokiseline.

Tako se meso lakše vari. U ovoj marinadi, svaka vrsta mesa može da stoji do tri dana. Što više stoji u marinadi, meso je ukusnije na kraju.

Za mekšanje tvrđeg mesa, najbolje je da koristite marinadu na mlečnoj osnovi. To je popularan poduhvat u Indiji. Tamo žilavija mesa, kao što je kozje i jagnjeće se mekša tako što se prethodno potapa u kiselo mleko. Samo za nekoliko sati meso postaje ukusno i hrehko.

Marinada

Druga vrsta marinade je takozvana enzimna. Potrebni sastojci za njih su smokve, dinje, papaja, đumbir i kivi. Ovaj tip marinade je dosta agresivan.

On pomaže razgrađivanju mišićnih tkiva i kolagena koji ih veže. Sa njom treba da se pazi, pošto je moguće da pretvori meso u kašu. Vreme stajanja zavisi od toga koliko je žilavo meso, ali obično dva-tri sata.

Od proizvoda od mesa, jedino šnicle budu sočne i to iz rerne sa malo tečnosti u plehu.To može biti voda, pivo, vino itd, ili zatrpani kiselim kupusom.

Mesa na roštilju u svim drugim slučajevima budu suvlji, ali ako su prethodno marinirani, pretvoriće se u prefinjeno jelo. Prilikom pečenja se prelivaju sokom od limuna da bi sačuvali gustinu. Soli se na kaju. Najsočniji su u ekspres [loncu].

Sve vrste mariniranja daju mesu miris. Ne čini svaka meso krtijim. Izuzetak čini marinovanje u čistom limunu, kao i ono sa kiselim mlekom ili gustim ajranom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest