bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»10 namirnica koje možete da čuvate 100 godina!

10 namirnica koje možete da čuvate 100 godina!

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Početnik
8741
Med može da se čuva dugo

Evo nekih namirnica koje mogu izdržati jedan vek? Da, tako je. Sto godina! Evo 10 namirnica čiji je rok trajanja zauvek. Ako se pravilno čuvaju, one se nikad neće pokvariti i ostaće sveže kao kad ste ih kupili i biće odličan dodatak u vašem špajzu.

Govorimo o takzvanim večnim namirnicama.

1. Sirov med

Rok trajanja: neodređen

Med se može kristalizovati tokom vremena, ali što se tiče sigurnosti, ova zlatna tečnost je skoro besmrtna. Ako se čuva z zatvorenoj tegli može izdržati vekove. Sirov med ima takav život da je čak vađen i iz egipatskih grobnica. Med može zasladiti vaš topao čaj, da olakša sezonske alergije i takođe se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako vam se med kristalizuje, stavite ga u teglu sa toplom vodom dok se kristali ne rastvore.

2. Presovana pršuta

Rok trajanja: neodređen

Napravljena po prvi put od lokalnih amerikanaca, a kasnije od evropskih trgovaca kožom Ona se pravi od mesa velike životinje kao što je bivol, bizon, los ili jelen. Samo meso se seče na male koamde i suši, stavlja se na otvorenu vatru. Nakon toga se pomeša sa masnoćom i pritiska u malim oblicima. Pršuta je odlična hrana za preživljavanje, davana je vojnicima u ratovima kao obrok.

3. Pirinač

Rok trajanja: od 30 godina do neodređenog roka...

pirinač spada u namirnice koje se digo čuvaju

Pirinač je idealna hrana za dugo čuvanje. Isto kao med, pirinač je bio idealno sačuvan u egipatskim grobnicama. Beli pirinač, jasminov, divljni, pirinač arborio i basmati imaju skoro neodređen rok čuvanja. Beli pirinač se smatra najboljom hranom za čuvanje u slučaju krize. Prosote nemojte zaboraviti da čuvate pirinač u hermetički zatvorenoj posudi. Probajte da stavite lovorov list su kesicama da biste ga sačuvali.

4. Jabukovo sirće

Rok trajanja: Neodređen

Možete kupiti veću količinu jabukovog sirćeta i da se ne plašite da ćete pogrešiti. Rezerve ovog zdravog sastojka možete koristiti za salate, obloge, marinadu, čak i za čišćenje domaćinstva. I ako osetite bol u grlu ili drhtavicu, stavite jednu supenu kašiku u vodu i popijte - biće vam bolje.

5. So

Rok trajanja: neodređen

Morska so je najzdravija so. So dodaje ukus svakom jelu i pomaže hrani da sačuva svoju struktutu. Ako se pravilno čuva, nikada se neće pokvariti. Izuzetna i poznata je sa svojim konzervirajućim svojstvima.

6. Ekstrakt od vanile

Rok trajanja: neodređen

Izrađen od suvim zrna vanile, čistog ukusa vanile i ima sladak i bogat ukus. Pošto je napravljen od alkohola, čist ekstrakt vanile će ostati svež i aromatičan zauvek. Uprsko tome, imitacija vanile nema isti rok trajanja, zato se uverite da kupujete skuplji ekstrakt od vanile.

7. Šećer

Rok trajanja: Neogređen

Beli, braon i šećer u prahu će trajati većno. Ako se stvrdne vremenom, možete ga izmrviti na komate tako što ćete ga ugrejati i promešati, baš kao i med. Šećer ne pordžava rast bakterija, ali nemojte zaboraviti da ga čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, da bi se izbegao problem sa vlagom.

8. Soja sos

Rok trajanja: neodređen

soja sos ima neograničen rok trajanja

Dok se ne otvori, soja sos može da traje večno. Soja sos se proizvodi od fermentisanih zrna soje, soli, pšenice i vode. Visok sadržaj natrijuma u soja sosu pomaže njegovom očuvanju. Ali ako imate netolerantnost na gluten, uverite se da kupujete sos koji ne sadrži gluten. Od prženog krompira, do supe, soja sos je važan sastojak u azijskoj kuhinji. Jednostavno možete napraviti bez sos od soja sosa tako što ćete pomešati četvrtinu šolje meda, četvrtinu šolje vode i dve supene kašike soja sosa, odgovarajući za prženje ili glazuru za piletinu.

9. Bujon

Rok trajanja: neodređen

Pošto bujon ima veliku količinu soli, može da stoji dugo vremena. Uprskos tome, vremenom ukus bujona se može promeniti. Tako da, ako čuvate kockice bujona, treba da se postarate da bude dobro upakovan.

10. Mleko u prahu u kutiji sa azotom

Rok trajanja: Od 25 godina do neodređenog vremna

U teškoj situaciji, mleko u prahu može predstavljati izvor kalcijuma i vitamina D za malu decu. On može biti u roku trajanja neodređeno u kutji sa azotom i može se staviti u zamzivač. U slučaju da mleko u prahu razvije miris ili postane žuto, vreme je da ga bacite.

Tako da, nezavisno ot toga da li će vam poslužiti za vanredne situacije ili želite da imate špajz, snabdeven namirnicama koje se ne kvare, važno je da imate ovih 10 namirnica. Ako pravilno čuvate ove namirnice, trajaće zauvek.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest