bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da osušimo breskve

Kako da osušimo breskve

Jana G.Jana G.
Početnik
1615
Sušene breskve

Ukoliko volite breskve, možete ih konzervirati na najrazličitije načine - kao slatko, kompote ili marmelade. Ali kao najukusnije se dobijaju sušene breskve.

One mogu da se posluže kao samostalni desert i mogu da se dopune samo sa sosom od vanile ili sa malo pavlake, a može i sa kuglom sladoleda.

Sušene breskve čuvaju korisne materije ploda, koji sadrži veoma vredne vitamine i mikroelemente. Među njima su kalijum, vitamini iz grupe B, vitamin PP, betakarotin.

Sušeno voće

Da biste osušili brskve, izaberite plodove koji nisu previše mekani. Oni nisu za sušenje, već samo za direktnu konzumaciju ili za marmeladu.

Za sušenje će vam biti potrebne dobro uzrele, ali blago tvrde breskve. Da biste shvatili da li su zrele, blago ih pritisnite prstom i ako je dobro crvena breskva sasvim blago omekla, znači da je možete koristiti za sušenje.

Da biste osušili breskve, dobro ih operite, a nakon toga ih isecite. Svaki plod isecite na pola. Odstranite koštice i polovine isecite na tanke kriške.

Sušenje breskvi

Isečene breskve ređajte na gazu ili veliko sito. Takođe možete koristiti rešetku od metala ili od drveta. Kriške prekrijte slojem gaze i ostavite da se suše u polusenci.

Breskve ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti i svaki dan ih pažljivo okrećite, da ne biste zgnječili ukusno voće. Kada se više od polovine breskvi skupi i kada su dovoljno suve kada ih dodirnete, vreme je da ih stavite u tegle.

U tegle mogu da se ređaju samo kriške, koje su se u potpunosti ohladile. Možete posuti malo šečera u prahu na sušeno voće i da ih koristite kao ukusan desert u svako doba tokom godine.

Ako vam se ne čeka, s obzirom da proces sušenja može oduzeti više od 10 dana, breskve možete osušiti u rerni.

Za tu namenu operite i isecite breskve i stavite ih u tepsiju. Rernu zagrejte na 100 stepeni i stavite tepsiju, vratašca ostavite blago odškrinuta. Povremeno okrećite breskve i nakon nekoliko sati ćete imate gotovo sušeno voće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest