Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto da jedemo grožđe

Zašto da jedemo grožđe

DesislavaDesislava
Početnik
671
Belo i crno grožđe

Grožđe je jedno od najkorisnijeg i najomiljenijeg voća, posebno zbog svog tvrdog ukusa, sveže teksture, sočnosti i atraktivne boje. Dobra vest jeste da je ovo voće bogato osnovnim hranljivim materijama i skoro je kao lek, što se tiče različitih koristi za zdravlje koje obezbeđuje.

Postoje različite vrste grožđa, različite boje i ukusa. Postoji crno, ljubičasto, zeleno, kao i roze boje. Nezavisno od vrste grožđa koje jedete, možete biti sigurni da će vam obezbediti važne vitamine kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin B6, vitamin B i folnu kiselinu.

Jedan od razloga zbog kojeg je grožđe dobro za vaše zdravlje i treba da bude deo vaše dnevne ishrane jeste što sadrži različite minerale, koje vaše telo može da dobije iz ovog voća. Najvažniji minerali koji se nalaze u grožđu su mangan i kalijum.

Ovi minerali su od suštinskog značaja za održavanje dobrog zdravlja i jake krvi, oni smanjuju rizik od hipertonije i mogu da vam pomognu da se izborite sa depresijom i da vam osiguraju poboljšanje imuniteta. Drugi minerali koji su otkriveni u grožđu su med, cink, kalcijum, fosfor, gvožđe i selen.

Najvažnija korist koja proističe od konzumacije grožđa jeste proizvodnja antioksidanata u vašem telu. Grožđe je bogato antioksidantima, zbog prisustva fitonutrienata koji se nazivaju polifenoli. Ovi antioksidanti se povezuju sa "slobodnim radikalima", koji se nalaze u telu i na taj način poboljšavaju zdravlje vašeg srca.

Grožđe takođe pomaže kod stvaranja azotnog oksida u organizmu. Ovaj sastojak pomaže poboljšanju zdravlja srca kroz smanjivanje ugrušaka u krvi, trombocitne agregacije i oksidacije (koji prouzrokuju arterijske čirove).

Crveno grožđe

Resveratrol otkriven u kožici grožđa i u njegovim semenkama, održava srčani mišić fleksibilnim i zdravim. Razlog zbog kojeg su "crvena vina" stekla popularnost je u njihovoj koncentraciji resveratrola.

Grožđe takođe sadrži glukozno jedinjenje koje se naziva saponin, koji pomaže u smanjivanju apsorpcije holesterola, tako što na taj način smanjuje rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema. Tako da je grožđe definitivno dobro za srce.

Zahvaljujući prisustvu antioksidantnih jedinstava u grožđu, ono pomaže protiv vezivanja slobodnih radikala u organizmu. Ovi slobodni radikali ili "oksidanti" su odgovorni za podsticanje formiranja raka u različitim delovima tela.

Ispijanje nekoliko čaša soka od grožđa (napravljenog od ljubičastog grožđa, posebno Konkord) pomaže kod smanjenja rizika od raka debelog creva i raka dojke. Različita jedinjenja u grožđu pomažu kod smanjenja upale u organizmu i osiguravaju povoljan antioksidativni efekat.

Ustanovljeno je da grožđe ima nekoliko antimikrobnih kvaliteta, ali oni nisu štetni za korisne bakterije u želucu. Testiranja pokazuju da ekstrakti u grožđu sprečavaju razvoj 14 različitih vrsta štetnih bakterija koje se često sreću čovekovim crevima i želucu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest