bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od karanfilića sa mnogo koristi za naše zdravlje

Čaj od karanfilića sa mnogo koristi za naše zdravlje

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
42
Čaj od karanfilića

Dobro poznata činjenica jeste da je većina začina dobar izvor antioksidanasa. Karanfilić nije različitiji i definitivno treba da zauzme mesto među najboljima, ako ne i sam vrh.

Po svojoj suštini, ovaj začin ima široku primenu u azijskoj i severnoevropskoj kuhinji. Karanfilić je izuzetno bogat antioksidantima. Međutim, većina ljudi kao da ne poznaje mnoštvo koristi za zdravlje koje poseduje ovaj aromatični začin.

Još uvek nedovoljno cenjen u Zapadnoj medicini lekovitim biljem karanfilić se koristi samo za ispiranje usta i za ublažavanje bola u zubima, iako ima daleko korisnija svojstva za ljudski organizam. Kao pomoćnik u procesu varenja, on smanjuje diskomfor od gasova i naduvenost stomaka.

Čaj od karanfilića je procenjen kao efikasan za ublažavanje mučnine. Čaj se pravi samo od nekoliko kapljica ulja od karanfilića.

Takođe, predstavlja vekovima primećeno sredstvo protiv tzv "dijareja putnika". Njegovo spazmolitičko dejstvo ublažava kašalj i kada se lokalno uzima, ublažava grčeve u mišićima.

Karanfilić

Takođe je poznato da čaj od karanfilića ima izuzetno efikasna protivgljivična svojstva i najverovatnije ćete ga pronaći na spisku sastojaka, ako nekada odlučite da kupite određeni proizvod za čišćenje creva.

Pun je važnim hranljivim materijama, kao što je na primer mangan, magnezijum, kalcijum, omega-3 masne kiseline, vitaminom K, vlaknima i vitaminom C. Njegova najcenjenija komponenta se zove evegenol i predmet je mnogobrojnih istraživanja.

Osušeni pupoljci biljke sadrže aromatična ulja koja upravo daju njihova medicinaska i kulinarska svojstva. Možete napraviti odvarak od karanfila, koji ima jako antibakterijsko dejstvo.

U tu svrhu usitnite nekoliko pupoljaka karanfilića (koliko je dovoljno da se napuni kesica čaja) i natopite u vruću (ali ne ključalu vodu) i ostavite da odstoji 8-10 minuta. Od odvarka nastaje i savršeno prirodno sredstvo za ispiranje usta.

Međutim najbokji rezultat možete postići esencijalnim uljem karanfilića. Potrebno vam je samo nekoliko kapljica, da biste dobili ukusan i aromatičan čaj. Imajte u vidu da vruć napitak ne preporučuje maloj deci i trudnicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest