Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Mesne prerađevine zamenite ovim

Mesne prerađevine zamenite ovim

Kristina BonevaKristina Boneva
Pomoćnik kuvara
6185
Mesne prerađevine

Tokom poslednjih godina sve više se govori o šteti koju prerađena mesa nanose ljudskom organizmu. Prema nizu istraživanja konzumacija salama, kobasica, šunki, slanina, kobasica i uopšte raznih vrsta kobasica, može dovesti do onkoloških bolesti i problema sa srcem. Razlog se krije u mnoštvu hemijskih procesa, kroz koje meso prolazi prilikom obrade - dimljenje, soljenje, dodavanje velikog broja konzervanasa, aroma i stabilizatora.

Uporedo sa kobasicama, ispostavilo se da crveno meso takođe može biti veoma opasno za zdravlje. Preporučuje se da se konzumira meso životinja koje nisu tretirane antibioticima i hormonskim preparatima, uzgajani su na ekološki čistim farmama i hranjeni izabranom letinom.

Osim toga, redovna konzumacija crvenog mesa spremljenog na visokoj temperaturi može dovesti do raka bubrega, raka debelog creva i raka pankreasa.

Izbacivanje ili svođenje unosa prerađenog mesa na minimum može da produži život za nekoliko godina. Evo i čime da zamenite mesne prerađevine!

Pokušajte da nabavite piletinu ili ćuretinu iz domaćih gazdinstava. Najboljim mesom smatra se ono koje je skuvano ili isprečeno na niskoj temperaturi. Njegov unos 2 puta nedeljno je potpuno dovoljan da bi se zadovoljile potrebe organizma za korisnim materijama koje se u njemu nalaze.

Domaća ćuretina je bolja od mesnih prerađevina

Takođe, ni ribu ne treba zanemariti. Skuša, zubatac, losos, losos pastrmka i tuna su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Da biste obezbedili proteine možete računati na mahunarke - soju, sočiva, pasulj, leblebije, konzumirajući ih kao garnirung ili glavno jelo.

Različite vrste orašastih plodova kao što su orasi, bademi, kesten, indijski orah, kao i sušeno voće, dobra su alternativa za meso.

Avokado, bogat nezasićenim masnim kiselinama, može da raznoobrazi vaš meni, a defeinitivno je i mnogo korisniji od prerađenog mesa. Veliki deo sastojaka u mesu mogu da se pronađu u jajima. Jaja su odličan izvor belančevina i savršena zamena za prerađena mesa.

Ukratko možemo reći da je mnogo bolje da konzumirate proizvode koji su gore navedeni, nego li prerađena mesa nejasnog porekla, koja su puna konzervanasa, stabilizatora i štetnih hemikalija.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest