bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti prilikom pripreme domaćeg kačkavalja

Saveti prilikom pripreme domaćeg kačkavalja

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
101960
Saveti prilikom pripreme domaćeg kačkavalja

Domaće pripremljena hrana je mnogo ukusnija, nego gotova, koja se prodaje u prodavnicama. Za raliku od poslednje, u domaćoj znamo kakve proizvode smo koristili i kakve ne bismo stavili - konzervanse, boje i stabilizatore.

U današnje vreme više od svih treba da budemo odgovorni i da se brinemo i da sebi i svojoj porodici serviramo pravu i zdravu hranu.

Ako volite kačkavalj, ali se plašite hemijskih sastojaka koji se nalaze u kačkvalju koji se predlaže na tržištu, onda sami možete pripremiti kačkavalj kod kuće.

Priprema uopšte nije teška, kao što zvuči, a krajnji rezultat će vas naterati da jedete i da ne koristite ništa drugo osim njega.

Evo nekih korisnih savete prilikom pripreme domaćeg kačkavalja koji će olakšati vaš rad.

Za cilj koji ste postavili će vam biti potrebno sveže mleko. Ako imate mogućnost da koriste domaće, nemojte se kolebati. Izbor mleka takođe može biti po želji. Da li ćete uzeti kravlje mleko ili ćete izabrati drugo, zavisi od vas.

Proces pripreme domaćeg kačkavalja se sastoji od tri glavna koraka.

Recept za domaći kačkavalj
Fotografija: N.Akifova

Prvo treba da stavite mleko na vatru i da sačekate da se ugreje. Čim se to desi, dodajte so i promešajte.

Sledeći korak je da presečete mleko. Ovde postoje dve varijante - jedna je da koristite kvasac za sir. Prodajte se u većim ili specijalnim prodavnicama. Količina u kapljicama, koju treba da koristite je navedena na pakovanju.

Druga varijanta je da koristite limuntus. Sipajte potrebnu količinu u ugrejano sveže mlelko i ostavite da vri, ne prestajte da mešate. Nakon oko 10-15 minuta skinite sa vatre i sipajte u gazu da se lepo ocedi.

Poslednji korak od recepta za domaći kačkavalj je da ocedite surutku. Oblikujte krug i pritisnite nečim teškim. To će pomoći da tečnosti zađe do kraja. Nakon minimum dva sata stavite u fržider.

Domaće pripremljeni kačkavalj je mnogo ukusniji i prijatno ćete sve iznenaditi njegovom pripremom. Obratite pažlji, rok trajanja je kratak, pošto ovaj kačkavalj ne sadrži konzervanse koji bi ga produžili.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest