Ljudi smatraju da meso treba oprati i da će ga to učiniti bezopasnim i zdravim za jelo.
Ipak, prema mišljenju eksperata, pranje mesa ne dovodi do ničeg drugog, osim do širenja bakterija u celoj kuhinji. Ovo zagađivanje se naziva ukršteno zagađivanje i izuzetno je opasno za naše zdravlje i zdravlje naše porodice.
Većina ljudi, koji peru meso, misli da je to najbolji postupak kod kuvanja, ali se time jedino postiže širenje i lepljenje bakterija po celoj kuhinji.
Zbog toga pranje mesa nije neophodno, jer će prilikom procesa kuvanja - termičke obrade (pečenja, prženja ili kuvanja), visoka temperatura ionako ubiti sve bakterije.
Evo koraka koje vam preporučujemo da poštujete, kada pripremate sirovo meso. Ovo se odnosi na sve vrste mesa - piletinu, svinjetinu, ribu, teletinu i dr.
1. Operite sve ostale namirnice i pribor, koji ćete koristiti tokom pripreme mesa (noževe, daske za sečenje), ali ni u kom slučaju meso.
2. Ako ste rešili da ubijete bakterije pre pripreme - isklučite kontakt rukama sa mesom i prilikom stavljanja mesa u posudu za pripremanje, maskimalno ograničite kontakt rukama. Bakterije se ubijaju na slaboj vatri sa produženim trajanjem i obavezno je da koristite termometar za hranu, kako biste pratili temperaturu unutar mesa, koja je pogodna za ubijanje bakterija.
Komentari