Ljubičasti pasulj
Кадифен боб

Ljubičasti pasulj

Elena MatevaElena Mateva
Početnik
183
Ljubičasti pasulj

Ljubičasti pasulj /mucuna prurien/ je egzotična mahuna ljubičaste boje sa mahunama sa mahovinom. Pasulj se gaji u južnim državama SAD-a, Africi, Indiji, kao i u zapadnoj Indiji za stajsko đubrivo i pašu. Koristi se takođe kao dekorativna biljka. Poznat je još i kao atmagupta, kiwanch, alkushi, cowitch, cowhage, picapica, kapicachu и yerepe. Koristi se u indijskoj ajuverda medicini duže vremena u borbi sa glistama, dizenterijom, dijarejom, ujeda zmije, seksualne slabosti, kašlja, tuberkuloze, imponentnosti, reume, bolova u mišićima, steriliteta, gihta, menstrualnih problema, dijabetesa, raka.

Zdravstvene koristi od ljubičastog pasulja

Ovo egzotično drvo dostiže do 15 metara visine. Koristi se najviše kao đubrivo i hrana za životrinje, kao i za hranjenje zemljišta zbog svog azornog sastava. Uprkos tome, naučnici su ustanovili da korišćenje zrna ljubičastog pasulja ima mnogo drugih prednosti.

1. Povećava broj spermatozoida.

Zelene bobice sadrže mnogo alkaloida, koji su priznati za revitalizaciju sekrecije testosterona, da bi se osigurao bolji rad polnih žlezda. Ovaj proces vodi do povećanja broja spermatozoida. Ceo proces pravljenja spermatozoida, spermatogeneze, obično zavisi od testosterona. Poboljšavanje nivoa testosterona vodi do veće proizvodnje spermatozoida.

2. Kao afrodizijak

Dokazano je da ljubičasti pasulj jača seksualnu želju, kao i libido. Često korišćenje ovog ljubičastog pasulja vodi do povećane seksualne aktivnosti. Ostim toga, on takođe usporava ejakulaciju, smanjuje osetljivost genitalija čoveka. To će pomoći čoveku sa prevremenom ejakulacijom.

3. Leči dijabetes

Pošto korišćenje ljubičastog pasulja smanjuje nivo šećera u krvi, on je izuzetno koristan kod lečenja dijabetesa. Visok sadržaj levodopa u ovim mahunarkama pomaže ljudima sa dijabetesom da održe zdrav nivo šećera u krvi, kao i holesterola. Paulj takođe može pomoći ljudima da smršaju.

4. Lečenje Parkinsonove bolesti

Ljubičasti pasulj se može koristiti i za lečenje Parkinsonove bolesti, zato što njegovo konzumiranje tera telo da proizvodi serotonin. Serotonin me među neurotransmiterima koji su odgovorni za prenošenje signala mozga. To je važno za regulisanje raspoloženja i ciklusa sna.

5. Koristi za um

Sve zdrave prednosti Mucuna Pruriens proizilaze iz njegove sposobnosti da pronikne u zaštitne barijere mozda i da dostavi važne hormone u centar nervnog sistema. Odmah nakon što se pojede, L-Dopa se oslobađa. L-Dopa sa svoje strane deluje tako što pokreće stvaranje neurotransmitera dopamina. L-Dopa takođe vodi do oslobađanja norepinefrina, adrenalina i serotonina.

Dopamin i serotonin pomažu upravljanju raspoloženja i rasprostranjavanju moćne prirodne energije na telo i um. Ove vrste hemikalija povećavaju osećaj zadovoljstva, smirenja i zato je Mucuna Pruriens fantastičan antidot za nervozu i depresiju. Serotonin može da pomogne regulisanju ciklusa sna. Epinefrin i norepinefrin, sa druge strane poboljšavaju metabolizam ćelija, upravlja nervne impulse, širi krvne sudove, u isto vreme povećava dotok kiseonika.

6. Koristi za seksualno zdravlje

Ljubičasti pasulj
Fotografija: Pinterest

Jedno svojstvo, koje čini ovaj pasulj izuzetno popularnim danas je definitivno njegova korist za seksualno zdravlje. Ljubičasti pasulj pomaže povišavanju libida kao kod žena, ali i kod muškaraca. Poboljšava seksualno uzbuđenje, povišava nivo osećaja prilikom dodira. Za muškarce dodatak je stimulans proizvodnja testosterona i štiti spermatozoide od oksidacije, što ih čini jačim.

Povećavanje proizvodnje testosterona aktivira oslobađanje ljudskog hormona rasta, što je od važnog značaja za izgradnju čiste mišićne mase.

Kuvanje ljubičastog pasulja

Mogu se konzumirati sveže grančice ili zrna ljubičastog pasulja. Pasulj treba da se potopi u vodu najmanje 30 minuta do nekoliko sati neposredno pre kuvanja. Voda se menja više puta dok se ne skuva.

Potencijalne štete od ljubičastog pasulja

Ljubičasti pasulj ne treba da se uzima za vreme trudnoće. Semenke imaju stimulans materice, koji može da dovede do urođenih mana.

Paulj ima androgenu aktivnost koja može povećati nivo testosterona. Ljudi koji imaju prekomerne androgene treba da izbegavaju ljubičasti pasulj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas