bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Pravila prilikom pripreme čaja

Pravila prilikom pripreme čaja

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Čaj

Čaj koji je prema poslednjim istorijskim podacima otkriven oko 2 600 g pre nove ere u Kini za vreme mitskog imperatora Šen Čunga, brzo uspeva svuda da se proširi i dalje redovno prisustvuje na našoj trpezi.

Za razliku od naše i brojnih drugih evropskih država, gde se ispijanje čaja prihvata kao nešto sasvim standardno, u azijskim zemljama se poštuju određena pravila priliko njegove pripreme, a ceremonije čaja su nešto sveto.

Kod nas, često užurbani u svakodnevici, pripremamo čaj u kesici, zato što je tako brže. Jedan Kinez ili jedan Japanac bi zbog toga osećao istinsko ogorčenje. Za njih pripremanje čaja predstavlja ritual. Ukoliko ne želite da se obrukate ukoliko čajem dočekujete svoje goste sa Dalekog Istoka, evo šta je važno da znate:

1. Izbor servisa u kom ćete poslužiti čaj je od ogromnog značaja. Poželjno je da on bude porcelanski, a drška bokala da je napravljena od bambusa.

2. Kada birate bokal za čaj, uvek gledajte da li se njen poklopac dobro zatvara, jer se u protivnom slučaju može desiti da se tokom posluživanja čaj prospe.

Kana sa čajem

3. U Kini čaj se sprema pred gostima u posebnim prostorijama koje služe za molitve. Pošto u kod nas nema takvih prostorija, možete spremiti čaj u kuhinji, ali obavezno treba da pokažete listove čaja svojim gostima. Ovo je povezano sa drevno ceremonijom čaja, koja je poznata kao Kung-fu.

4. Nikada nemojte sebi dopustiti da kupujete čaj u kesicama, jer bi to bio znak nepoštovanja prema Vašim gostima. Birajte skuplje i aromatičnije čajeve, nije bitno da li su to crni, beli, zeleni, svetlo zeleni, crveni ili žuti.

5. Pre nego što poparite čaj, obavezno treba da operete bokal vrućom vodom, takođe i šolje za čaj i same listove čaja.

7. Pravi čaj se pije bez šećera, zato se takav poslužuje samo ukoliko Vas neko od gostiju izričito zamoli za to. Međutim, u bokal nikada nemojte dodavati šećer ili drugi zaslađivač.

8. Ako ste kupili male šolje za čaj, kakve su karakteristične za posluživanje čaja u Kini i Japanu, dobro bi bilo da pre nego što servirate čaj da pripremite i drugi čaj, zato što ako ste se dobro snašli do ovog momenta, onda će Vaši gosti definitivno zatražiti drugu šolju čaja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest