bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravimo savršen ganaš

Kako da napravimo savršen ganaš

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1885
Ganaš

Ganaš je možda najukusniji nadev, s kojim možete da napravite torte i kolače koje poželite. Pored toga što je pogodan za punjenje, on takođe može da posluži i kao osnova za manje kolače kao što su tartufi ili kao dekoracija različitih slatkiša.

Njegov ukus je zasitan, predivne arome i teško da postoji dete koje ne voli da obliže posudu, u kojoj je njegova majka spremala ganaš. Pored toga, recept za njega uopšte nije teško napraviti i oduzima ne više od 15 minuta.

Pravi se od pavlake, čokolade i malo maslaca, a da li će biti slađi ili gorči, zavisi od toga da li ćete izabrati prirodnu crnu čokoladu ili mlečnu sa dodatim šećerom.

Važno je da ne zaboravite da odnos između pavlake i čokolade treba da bude 1:3. Pre nego što vas upoznamo sa sa načinom pripreme ganaša, dobro bi bilo da se malo upoznate sa istorijom koja je povezana sa njegovom pojavom.

Tartufi

Od vremena kada počinje da se sprema ganaš, upravo oko pedesetih godina 19. veka, postoje sporovi da li je delo švajcarskih ili francuskih poslastičara.

Prema nekima nastao je u staroj francuskoj poslastičarnici, a prema drugima ideja o ganašu je švajcarska, budući da se koristio u pripremi tartufa. A oni su upravo švajcarsko delo.

Kakva god da je istina, nezačinjeni i prirodan ukus ganaša brzo postaje omiljeni rad svih poslastičara, kuvara i iskusnijih domaćica. Evo najrasprostranjenijeg recepta kako da ga spremite i ideja za šta da ga koristite:

Potrebni sastojci: 250 g čokolade (da nije mnogo slatka), 2 supene kašike maslaca, 3/4 šolje umućene pavlake

Kolač sa kremom

Način pripreme: Čokolade se izlomi na komadiće i stavlja se u odgovrajuću posudu. Posebno se pomešaju maslac i pavlaka i ostavljaju se da se ugreju ne na veoma jakoj ringli. Sve treba da bude postepeno,

Kada smesa od pavlake počne da vri, sipa se na čokoladu i uz lagano mešanje se čeka da se ona istopi. Prilikom dobijanja homogene smese znači da je ganaš gotov.

Ukoliko želite, u gorespomenuti klasični recept za pripremu ganaša možete dodati mlevene orašaste plodove, alkoholnu esenciju kao što je rum, brendi, konjak ili vanilu.

Osim za tartufe, ganaš može da služi samostalno kao hladan krem za filovanje torti ili rolata, za bombone i razne druge slatkiše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest