Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?

Šta je pekmez i kako da ga pripremimo?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Šta je pekmez i kako da ga pripremimo

Gusti voćni sok bez dodatno dodatog šećera nazivamo pekmez, a negde pecelj ili madžun.

Unikatno slatko iskušenje, stalno pripremano u prošlosti kod nas, ima konzistenciju pčelinjeg meda, ali se pravi od voća koje je bogato šećerom. Grožđe, šećerna repa, dinje, šljive su odgovarajući proizvodi od kojih se kuva pekmez.

Sok se dobija pomoću ceđenja voća ili nakon kuvanja i njihovog presovanja.

U njemu nema konzervanasa, veštačkih pojačivača, aromatizatora i zgušnjivača, što ga čini potpuno čistim, ekološkim i prirodnim proizvodom. U sok mogu da se dodaju komadići voća ili povrća, što daje različite nijanse ukusu gotovog proizvoda.

Tehologija pripreme pekmeza

Pekmez

Voće od kojeg će se praviti pekmez se sprema i presuje kako bi se iscedio sok. Tečnost se sipa u veliki kazan ili široku tepsiju, prethodno zagrejanu n vatri.

Kuva se uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Dobijeni proizvod ima konzistenciju tečnog meda.

Po želji se dodaju komadići voća, tako što se na 15 kg već gotovog pekmeza stavlja otprilike kilogram voća. Dodavanje voća odvija se kada je sok napola zgusnut.

Ukus može da s epoboljša dodavanjem blago prepečenih oraha ili badema. Pekmez se presipa u posude za čuvanje, nakon što se u potpunosit ohladio, kako bi moglo voće dobro da se napoji.

Pekmez od grožđa sa jabukama

Potrebni sastojci:

Pripremanje pekmeza

12 litara soka od grožđa

2 kilograma jabuka

Nekoliko listića rozetle ili 6-7 zrnaca karanfilića za aromu

Oko 300 grama prosejanog pepela

Krečni rastvor od 5 litara vode i 150 grama gašenog kreča

Važni momenti prilikom kuvanja pekmeza

Mošt grožđa se ukršta sa prosejanim pepelom il istom količinom bele zemlje i nakon što se izbistri, odliva se i stavlja u posudu za kuvanje.

Jabuke iseckane na komade prestoje 1-2 sata u krečnu vodu, dobro se operu i nakon toga se dodaju u poluskuvani sok. Ukoliko je voće koje se dodaje dunja, komadići stoje u krečnoj vodi ne više od sat vremena da se ne bipreviše stvrduli.

Svi procesi pripreme ove slatke nekadašnje poslastice se prave ručno, ne podležu mehanizaciji i ovo ceo posao oko pripreme pekmeza čini dosta težim. Međutim, rezultat je vredan toga.

Konzumacija pekmeza

Slatko je pogodno za direktnu upotrebu. Može da se namaže na krišku, na mekike, kiflice, gurabije i razne vrste testenina. Kuvana bundeva sa pekmezom je jelo, spremano za velike praznike. Kolači, domaće pogače i mafini dpbijaju novi osećaj ukusa ovim unikatnim domaćim slatkom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest