Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Jedni od najefikasnijih i ukusnih kremova, sjajne torte, želirane kolače i druge deserte se prave sa želatinom. On ih čini čvrstim, daje blistav i lep izgled.

Želatin je supstanca životinjskog porekla, sastavljena od kolagena, koja je takođe odgovorna za njegova dejstva želiranja. Zahvaljujući njima možemo da pripremimo raznovrsne deserte i kremove, kojima dodajemo zabavne i lepe oblike i boje.

Ovaj proizvod lako možemo da nađemo u mreži prodavnica i još lakše da radimo s njima, poštujući nekoliko važnih uslova i poznavajući dobro neke od njegovih sposobnosti.

Želatin možemo pronaći u dva oblika - u prahu ili kao prozirnih pljosnatih listića. Oba funkcionišu na identičan način i imaju jedan te isti sastav - kolagen, protein, dobijen iz životinjskog tkiva. Međutim, postoje male razlike u snazi zelirajućeg efekta i zbog toga uvek treba da čitamo uputstva na pakovanju, gde je proizvođač opisamo za koju količinu smese koliko želatina treba da dodamo.

Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Da bismo pripremili ukusni želirani krem, možemo da koristimo različte osnove kao što se sveže ili kiselo mleko, pavlaka, krem sir ili voće i voćni sokovi i slatko. Uslov je da se zagreju do 60 stepeni da bi se želatin rastvorio u njima, on sa svojestrane treba da bude prethodno hidriran.

Ako imamo maštu možemo i da kombinujemo tako što napravimo posebne slojeve sa različitim bojama. Za njih je potrebno da sačekamo prvi sloj da se ohladi i stvrdne, ali ne u potpunosti da bi mogao posebno da stoji, ali ipak da budu prilepljeni jedan za drugi.

Ovde je važno da znamo da ako pripremamo voćne kremove - želee, postoji voće koje sadrži prirodni enzim bromelain, on razlaže protein u želatinu, sprečavajući da se stvrdne. Na primer takvo voće je kivi, ananas, papaja.

Kada želite da u krem dodate komadiće voća, da ne bi pali na dno, prvo sačekajte da se želatin blago stvrdne i tada dodajte voćkice.

Evo i detaljnih koraka kako da pripremite želirani krem koji je jednostavan, ali kod njega mogu da se primene saveti iz gornjih redova i da stvorite svoje autorsko delo prema vašoj mašti.

Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Osnovni sastojci za krem od vanile žele:

Sveže mleko - 500 ml

Žumanca - 4 komada

Šećer - 125 g

Želatin - 8-10 g (pogledajte uputstva na pakovanju)

Vanila - mahuna

Uputstvo za pripremu:

Kako se pravi želirani krem - uputstvo za početnike

Zagrejte mleko sa šećerom i mahunu vanile, sa koje se istrugali semenke i dodali ste i njih, i praznu ljusku u tečnost.

Kada je šećer istopljen, a mleko gotovo da je prkoljučalo, skinite sa vatre i ostavite da temperatura spadne do 80-90 stepeni.

Umutite žumanca i sipajte ih u tankom mlazu u mleko, nakon toga vratite na ringlu i mešajte 3-4 minuta na slaboj vatri (izvadite prethodno praznu mahunu vanile).

Ponovo sklonite sa vatre i ostavite da lagano spadne temperatura, zato što pri visokoj temperaturi delovanje želatina može da se neutrališe.

Za to vreme hidrirajte želirajuću supstancu u veoma hladnoj vodi, ovo pomaže u brzom rastvaranju kasnije. Lepo iscedite od vode, dodajte u krem i promešajte.

Nakon dodavanja želatina u krem nikada ga ne stavljajte da provri, zato što ćete izgubiti njegova svojstva i nećete dobiti željeni efekat stvrdnjavanja.

Gotov krem sipajte u lepe kalupu, ostavite ga da se ohladi i nakon toga stavite u frižider da se dobro stegne na nekoliko sati.

Da biste servirali, na dno svakog kalupa ili čaše stavite krpu, natopljenu vrućom vodom. Okrenite tanjir i gotovo. U slučaju toplote okretanje će učiniti jednostavnim, zato što će se želatin otpustiti.

Možete da koristite i drugi trik. Pre nego što sipate krem u čašice, namažite ih sa malo ulja.

Garnirajte želirani krem prema vašem ukusu - sa voćem, čokoladom, slatkom, karamelom ili topingom.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest