bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Saveti za mariniranje korenastog povrća

Saveti za mariniranje korenastog povrća

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
175
Saveti za mariniranje korenastog povrća

Iako znamo koliko su korisni za naše zdravlje, ne volimo svi da konzumiramo korenasto povrće u sirovom stanju. Ovde ću vam pokazati kako ih možete marinirati, tako da se osladi i onima koji su prefinjeni.

Ne radi se o konzervisanju - za to postoje posebni recepti. Dobro je samo da marinirate korenasto povrće, da ostavite nekoliko sati na hladnom (najbolje 12) i posle sa zadovoljstvom da ih jedete.

Saveti za mariniranje korenastog povrća.

Marinirana šargarepa

Marinirana šargarepa

- Šargarepa, jedno od povrća koje se najviše koristi od nas, marinira se najbolje u marinadi pripremljenoj od maslinovog ulja, sirćeta, soli, šećera i bibera. Dobro je da ih kuvate u vodi, sirćetu i soli koliko da omekšaju i posle da marinirate.

Koktel šargarepe

- Možete pripremiti i koktel šargarepe, koje je takođe dobro da budu prethodno potopljene u marinadu, koja se prirpema od soja sosa, soka od limuna, soli i malo vode. Oljuštite šargarepu, isecite na štapiće, prelijte marinadom i ostavite tako oko 1 sat. Kad ih servirate u čašu, sipajte malo tečnsoti da mogu da se začinjavaju.

Marinirana cvekla

- Cvekla je jedna od najpoštovanijeg korenastog povrća u Rusiji, može da se marinira u smesi od sirćeta, šećra i soli. Primerne proporcije za 500 g cvekle su 100 ml sirćeta. 50 g šećera i 50 g soli. Cvekla je potrebno da se skuva, oljušti iseče ili na krugove, ili na kockcie i poređa u tegle. Dobijenu marinadu stavimo da provri sa malo vode i njom se preliva gotova cvekla. Nakon oko 5 sati je upila mirise, ali najbolje da ostavite na hladnom 24 sata i onda da je konzumirate;

Marinirana cvekla

Marinirani celer

- Drugo korenasto povrće koje možemo naći svuda kod nas je celer. Da bismo dodali raznovrsnost na trpezu, ovde ćemo vam pokazati kako se marinira ceo na grčki način. U šerpu sipamo malo vode, maslinovo ulje, sok od limuna, beli biber, majčinu dušicu i celer (svež) i dodajte so po ukusu. Sve promešajte i stavite celer, oljušten i isečen po dužini. Stavite da provri i ostavite tako na vatri oko 10 minuta, da bi celer mogao da upije začine. Kad se sve ohladi, stavite u frižider i nakon ok o24 sata možete uživati u mariniranom celeru na grčki način.

Pogledajte i sve naše ukusne recepte sa korenastim povrćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest