bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se farbaju jaja - uputstvo za početnike

Kako se farbaju jaja - uputstvo za početnike

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3454
Kako se farbaju jaja - uputstvo za početnike

Ukoliko vam predstoji da po prvi put farbate jaja za Vaskrs, sigurno želite da se dobro predstavite, da ih napravite da budu lepa, šarena, jarka ili nežnija, neupadljivog izgleda i obavezno ekološka.

Evo korisnih saveta za farbanje jaja za početnike.

Za taj cilj morate unapred da se pripremite. Izbor jaja je prvi korak za ostvarivanje namera. Bele i svetlije vrste lakše hvataju boju i ukoliko je cilj da se samo nagovesti boja, obavezno moraju da se izaberu bela jaja.

Kuvanje jaja je drugi korak. Pre procesa se dobro operu i ostavljaju se na sobnoj temperaturi kako ne bi popucala. Dno posude mora da bude obloženo mekanom krpom.

Na nju se ređaju jaja i zaliju se vodom koja treba da bude posoljena kako bi ostala čvrsta. Na kraju se pokrivaju tanjirom.

Bilo bi dobro da se kuvanje odvija na umerenoj temperaturi otprilike 20-30 minuta kako bi postala čvrsta i da se sačuvaju tokom prazničnih dana.

Farbanje jaja prirodnim proizvodima

Ukoliko je namera da se za boje za jaja koriste prirodni proizvodi, onda se farbanje odvija zajedno sa kuvanjem.

Evo jednog predloga za farbanje jaja sa lukovicom. Ovo je jedna veoma stara tehnika koja omogućava da se dobiju lepa mermerna uskršnja jaja.

Pre kuvanja, svako jaje se uvija u navlaženu lukovicu i steže se gazom. Nakon kuvanja su veoma efikasna, posebno kada se premažu uljem.

Prva boja na koju se misli je crvena, s obzirom na to da je crveno jaje obavezno za Vaskrs. Za prirodnu boju veoma je pogodna crvena cvekla, ona daje jarku i izuzetno prijatnu nijansu.

Prilikom farbanja bojom u posudu u kojoj je rastvorena može da se kapne malo ulja. Ono će ostati da pliva odozgo. Prilikom potapanja jajeta, tamo gde se zalepe kapljice ulja, boja se ne hvata.

Šarena jaja

Kako jednobojne, tako i višebojne boje daju veoma zanimljive rezultate. Ono što treba da zapamti svaki početnik u farbanju jaja jeste pravilo prvog ofarbanog jajeta - ono je obavezno crveno.

Druge tehnike za farbanje jaja su farbanje pamukom, crtanje voskom; šaranje pomoću listića i cvetića koji se ocrtavaju. Možete da napravite i šuplje vaskršnje jaje za dekoraciju praznične trpeze za Vaskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest