Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da uključimo više gvožđa u dečiju ishranu

Kako da uključimo više gvožđa u dečiju ishranu

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1974
Kako da uključimo više gvožđa u dečiju ishranu?

Kao odrasli i dovoljno informisani roditelji, znamo koliko je gvožđe važno ne samo za naš organizam, nego i za organizam naše dece. Znamo da se zbog niza razloga upravo tokom proleća utvrđuje njegov deficit i takođe znamo da bismo teško mogli objasniti svojoj deci da je gvožđe od životnog značaja za njihovo zdravlje.

U sledećim redovima naš cilj biće ne samo da vama pokažemo koja hrana je najbogatija gvožđem, nego i kako da je predložite svojoj deci na način na koji će njima biti ukusno i na koji će se probuditi njihovo interesovanje.

Zato što se ispostavlja da se neki proizvodi koji su nama omiljeni i koje mi doživljamo kao pravi delikates, uopšte ne dopadaju mališanima. U ime njihovog zdravlja ponekad moramo da primenjujemo trikove na deci i taktiku u našoj želji da ih zdravo nahranimo.

Evo koja hrana sadrži najviše gvožđa i kako da je ponudite deci.

Povrće sa gvožđem

Kako da uključimo više gvožđa u dečiju ishranu

Sav tipični prolećni zeleniš poput spanaća, zelja, kiseljaka i drugog stavljamo pod zajedničkog imenitelja, zato što je izuzetno dobar izvor gvožđa. Ovo važi i za brokoli, karfiol i špargle. Loše je što ih većina dece ne želi, a kao što dobro znamo "ništa ne može na silu". Retko biste postigli uspeh čak i ako im pustite neki dečiji filmić sa Mornarom Popajem koji gutajući spanać dobija neverovatnu snagu i mišiće.

Efikasnije bi bilo da pokušate da "progurate" zeleniš u obliku kremsupe u koju ste dodali začine koji odgovaraju uzrastu dece, s kojima prolećna supa neće izgledati sasvem zelene boje. Na primer alevu papriku.

Takođe možete pripremiti krompir ćuftice u koje ste dodali spanać, zelje ili drugi zeleniš s kojim raspolažete. Da ne zaboravimo da postoje čak i slatkiši sa spanaćem koji se spremaju i sa drugim zelenolisnim povrćem i koji se dosta oslade mališanima.

Meso bogato gvožđem

Najbogatije gvožđem su sve iznutrice, počinjući sa džigericom, ali većina pedijatara savetuju da mala deca ne konzumiraju džigericu. Dozvoljeno je samo ukoliko se nude u obliku dečijih pirea, pripremljenih prema utvrđenim standardima.

Međutim, ništa vam ne smeta da svom detetu ponudite teleće meso ili bilo koje meso živine koja je takođe dobar izvor gvožđa. Problem možete sresti pre svega sa teletinom, zato što ona može biti teža za žvakanje deci što može da se pretvori u zanimaciju koja je njima dosadna. Njegovo pasiranje i predlog u obliku krem supe bi vas spasio.

Voće sa gvožđem

Gvožđe u ishrani dece

Što se tiče voća nema mnogo šta specijalno da vas savetujemo, zato što ga deca obožavaju. Najbogatije gvožđem je citrusno voće, kivi, sušene jagode, lubenica, dinja i mango. Uzmite u obzir da ima mnogo dece koja su alergična kako na citrusno voće, tako i na jagode i kivi.

Riba i morski plodovi kao izvor gvožđa

Oni obezbeđuju ne samo ogromnu količinu gvožđa, nego su i bogati omega-3 masnim kiselinama. Međutim, problem kod njih je sličan onom kod zeleniša. Da, nisu zelene boje, ali imaju specifičan miris i ukus i retko ćete naići na decu koja ih vole. Koliko god da pohovanje nije posebno preporučljiva metoda predlaganja dečije hrane, toliko je najverovatnije upravo kroz nju vaši mališani da "prežale" da pojedu i drugi neki komad ribe.

Jaja i mlečni proizvodi za više gvožđa

Sendviči za decu

Najviše gvožđa je sadržano u žumancetu jajeta, ali iz najnepoznatijih razloga deca više vole da jedu samo belance. Ako pak treba da pribegnemo cakama, posavetovali bismo vas da viljuškom izgnječite žumance već skuvanog jajeta i da ga pomešate sa sirom. Ovom smesom namažite krišku integralnog hleba (integralna hrana takođe sadrži dosta gvožđa) i tako ga nudite svom detetu. A zašto da ne skuvate prepeličija jaja i zajedno sa čeri paradajzima da ih nabockate na čačkalice za zube.

Sve što jednom detetu izgleda intrigantno po spoljašnjem izgledu, pretpostavlja se da je i ukusno!

Pogledajte još korisnih i atraktivnih recepata za decu, kao i mnogo ukusnih keks torti za decu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest