Dok sazreva banana menja svoja korista svojstva i njen uticaj na telo postaje drugačiji.
Banane su bogate mineralima kao što su kalijum i magnezijum, kao i vlaknima što ima pozitivan efekat na crevnu peristaltiku i varenje. Ali prema proučavanjima indonezijskih naučnika koristi jedne banane zavise od njene zrelosti.
Zelena, žuta ili smeđa banana
Sva tri nivoa zrelosti banana i njihova korisna svojstva:
Zelena banana - Nezrele banane sadrže mnogo skroba, što je izvor energije. One su praktično bez fruktoze i glukoze, bogate su vlaknima i doprinose zdravlju crevne flore. Nezrela banana sadrži tri puta više kalijuma koji je odgovoran za zdravlje nervnog sistema, srčane funkcije i regulisanje pritiska i rasta mišića.
Žuta banana - Ove banane sadrže najviše magnezijuma. Ova hranljiva materija aktivno učestvuje u metabolizmu i funkcionisanju nervnog sistema, pomaže razvoju koristiju i zuba. Jarko žuta banana ima 2% više proteina od svog zelenog analoga.
Prezrela banana - Ove banane sadrže najviše fruktoze i glukoze koji se lako razgrađuju i ulaze u krv. Zahvaljujući ovome smeđa banana može brzo da poveća nivoe šećera u krvi, tako da dijabetičari ne smeju da je koriste. Lakše se vari i olakšava process varenja.
Eksperti savetuju da kupujete nesazrele banane. U zavisnosti od uslova čuvanja i temperature ona polako menja svoju boju i nakon nekoliko dana postaje žuta, tj. dostiže polovinu svoje zrelosti.
Pogledaje i koje su primene kore od banane.
Prvim smeđim flekama banana počinje u potpunosti da sazreva. Konzistencija i zdravstvene koristi banane menjaju se zajedno sa bojom, s obzirom na to da se kora stanjuje, a voće ostaje mekše.
I s obzirom na to da vam se već prijela banana, predlažemo dam da ublažite tu napetost tako što ćete pogledati naše predloge za kolače sa bananama ili zdravije palačinke sa bananama.