Ordeveri - ovo su jela čiji je cilj da izoštre naš apetit i da ga pripreme za kulinarsko uživanje koje nas čeka kod glavnog jela na trpezi. Oni mogu da budu kako hladni, tako i topli, pri čemu ovde sve zavisi od vaših ličnih preferencija i želja u tom smislu.
Ako se i vi pitate kakve ordevere da poslužite svojim gostima, onda ćemo vam danas predložiti nekoliko svežih ideja sa graškom koje su istovremeno veoma ukusne, ali i jednostavne za pravljenje.
3 ideje za ordevere od graška
Pirinčane loptice sa zelenim graškom
Potrebne sastojci:
- pirinač za suši - 100 g;
- sojin majonez - 1 supena kašika;
- miso pasta - 1 supena kašika;
- med - 1 kašičica;
- zeleni grašak - 50 g;
- šećer - 1 supena kašika;
- pirinčano sirće;
- biljno ulje - 20 ml.
Način pripreme:
1. Skuvajte pirinač i zatim ga zalijte smesom od sirćeta i šećera, a nakon toga sve veoma dobro izmešajte. Najbolje je da koristite japanski pirinač koji je predodređen za suši, ali ukoliko nemate, onda možete da se okrenete i drugom, ali je važno da on može lako da lepi u male loptice.
2. Pomešajte majonez sa pastom misom i mesom, a nakon toga dodajte ovo u pirinač i na kraju dodajte grašak. Sve veoma dobro izmešajte i ostavite jelo da se blago ohladi. Počnite da oblikujete male loptice od smese od pirinča veličine ping pong loptica, a nakon toga ih stavite u rernu kako bi se blago zapekle. Servirajte ovo predjelo sa ukrasom po vašoj želji i dodajte soja sos za ljubitelje ove kombinacije.
Zeleni grašak sa mocarelom
Potrebni sastojci:
- zeleni grašak - 400 g;
- luk - 1 komad;
- sir mocarela - 200 g;
- majčina dušica;
- maslinovo ulje - 50 ml;
- jaje - 3 komada;
- so i crni biber po ukusu.
Način pripreme:
1. Sitno iseckajte luk, a nakon toga ga propržite u prethodno zagrejanoj masnoći.
2. Nakon toga luk zalijte s malo vrele vode i dodajte zeleni grašak (ako je zamrznut, nemojte ga odmrzavati). Kuvajte sve tako otprilike petnestak minuta dok grašak dobro ne omekša. Na kraju dodajte i majčinu dušicu u vodu.
3. Za to vreme skuvajte jaja i ogulite ih. Zatim stavite skuvani zeleni grašak u dobijeni bujon prilikom kuvanja, a nakon toga dodajte mocarelu, skuvano jaje i malo maslinovog ulja.
Škampi sa graškom
Potrebni sastojci:
- škampi - 10 većih komada;
- sok 1 limete;
- grašaj - 80-100 g;
- čili po ukusu;
- maslinovo ulje;
- so i biber po ukusu.
Način pripreme:
1. Očistite škampe i isecite ih na dva dela. Propržite ih tako što dodate i čili u njih.
2. Dodajte blanširani grašak i sok od 1 limete, a nakon toga kuvajte još 1 minut jelo na slaboj vatri uz neprestano mešanje. Na kraju dodajte so i biber po ukusu.
3. Servirajte ovaj ordever sa graškom topao i dodajte kriške limuna za ukras,
Sva ova predjela sa graškom su predivan način da oduševite vaše goste. Zajedno sa tim oni su jednostavni za pripremu čak i da ste početnik u kuhinji, moći ćete da se izborite sa ovim receptima sa graškom koji su uprkos tome veoma ukusni i apetitni.
A da bismo vam olakšali, predlažemo vam da probate naše ideje za ordevere sa graškom - namaz sa graškom, humus sa graškom i falafele sa graškom.
Komentari