bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Ulje od čie - za šta je korisno?

Ulje od čie - za šta je korisno?

Ulje od čie - za šta je korisno?

Kao i same čia semenke i ulje koje se pravi od njih su izuzetno korisni i najčešće se koriste u kozmetičkoj industriji.

Za šta je korisno ulje i kako se koristi?

Ulje od čie može biti prilično isplativo ako se koristi kao kozmetički proizvod za kosu i kožu. Vitamin koji se nalazi u njemu deluje kao antioksidans i suprotstavlja se slobodnim radikalima.

Ovo ulje ima moć da spreči prevremeno starenje i u kombinaciji sa vitaminom B3 pomaže u smanjenju crvenila i fleka koje se mogu pojaviti na koži. To je zbog njegovih antiinflamatornih svojstava. Bakar i cink, koji se sadrže u čia ulju, podržavaju proizvodnju kolagena i elastina, sprečavajući bore.

Omega-3 masna kiselina, koja se nalazi u čia ulju, smanjuje upalne supstance koji pomažu u stvaranju sebuma i posledično stvaranju bubuljica. Omega-3 takođe sprečava ćelavost i alopeciju.

Ulje od čie je korisno za kosu

Ovo ulje ima antioksidativna svojstva koja sprečavaju bledenje i starenje pramenova kose. Lizin u čia ulju, aminokiseline koje u čii ima u izobilju i pomaže u ispravljanju kose. A vitamin B2 jača nokte i kosu.

- Čija ulje je izuzetno bogato omega-3 masnim kiselinama - Ovo je polinezasićena mast koja je veoma važna za naše telo. Najveće koristi omega-3 su:

- Ima antioksidativno dejstvo koje podržava zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema;

- Smanjuje nivo lošeg holesterola i triglicerida;

- Podržava laku apsorpciju hranljivih materija.

Kako se uzima čije ulje?

Ovo ulje se može naći u bočicama i kapsulama. Može se uzimati oralno - kao zamena za maslinovo ulje, na primer. Dodavanje kašike čia ulja u salatu ne samo da da će je učiniti ukusnijom, već i zdravijom.

Čia ulje može se naneti direktno na kožu i kosu.

Međutim, morate se uveriti da je ulje 100% prirodno, jer neki proizvođači dodaju hemikalije koje su izuzetno štetne za organizam.

Ne možemo da zaobiđemo temu o koristima čia ulja, a da vam ne ponudimo neke prave ukusne korisne čia recepte:

- doručak sa čiom;

- čia puding;

- čia keks.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest