Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?

Šta predstavljaju rafinisani ugljeni hidrati?

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Štetna hrana sa rafinisanim ugljenim hidratima

Ugljeni hidrati se neprestano osuđuju kao najveći neprijatelj zdrave ishrane, ali da li je tako? Postoji razlika u vrstama masnoća - neke su korisne, druge ne, a i krajnje je beskorisno eliminisati sve masnoće koje jedemo. Ovo bi trebalo da znači da treba sve vrste ugljenih hidrata da budu izbačene iz našeg jelovnika i da budu prihvaćene kao neprijatelj dobre figure.

Možda ste čuli ili čitali o tome da postoje složeni i prosti ugljeni hidrati, tako isto postoje i spori ugljeni hidrati sa niskim glikemijskim indeksom i brzi sa visokim, kao i prirodni i rafinisani ugljeni hidrati. Da pogledamo poslednje - prirodne i rafinisane i da odgovorimo na pitanje - zašto su rafinisani štetni i zašto treba da ih ograničavamo u njihovoj konzumaciji i gde je sadržano najviše prirodnih?

Rafinisani ugljeni hidrati se nalaze u hrani koja je obrađena, takva kod koje vlakna nedostaju i vaše telo ih prihvata kao proste šećere. Prirodnim ugljenim hidratima nazivamo one koji su prirodni, tj. nemaju nikakvu tehničku obradu.

Na isti način je obmana sa takozvanim prirodnim sokovima sa komadićima, bez komadića, ceđen sok, ledeni čaj i drugi koji su mnogo korisni i sadrže mnogo voća - naravno, to je reklama i ne postoji nikakva mogućnost da u kutiji prirodnog sokanađete prirodne ugljene hidrate.

Rafinisani ugljeni hidrati mogu da se definišu kao prazne kalorije koje nagomilavamo malo po malo u svom organizmu. Razlog se krije u tome što prerađenim ugljenim hidratima nedostaju minerali, vitamini i druge korisne materije koje su nestale prilikom obrade.

Čips je  pun rafinisanim ugljenim hidratima

Dobro je da značajno ograničavate rafinisane ugljene hidrate. Oni vam daju potrebnu energiju, ali ne nose nijednu korisnu materiju vašem organizmu, za razliku od prirodnih ugljenih hidrata, osim toga se nagomilavaju kao višak težine.

Gde da tražimo prirodne i u kojim namirnicama ima najviše rafinisanih ugljenih hidrata?

Da bismo nabavili prirodne ugljene hidrate, možemo da konzumiramo više pirinča, mahunarki, brokolija, paprike, pečuraka, tikvica, paradajza i drugog povrća koje je korisno za nas i za našu figuru. Rafninisani ugljeni hidrati su sadržani u belom brašnu, čokoladama, bezalkoholnim napicima, proizvodima iz Brze hrane, bilo kojoj vrsti gricklalice, čipsu i drugom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest