bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Zdrav hleb bez kvasca - čudno prirodne fermentacije

Zdrav hleb bez kvasca - čudno prirodne fermentacije

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215609
Zdrav hleb bez kvasca - čudo prirodne fermentacije
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Hleb, koliko god da paradoksalno zvuči, je jedan od osnovih problema u zdravoj ishrani čoveka - koji da izaberete, koji će biti koristan itd. Vekovima se pečeni proizvodi proizvode prema tradicionalnim receptima, baziranim na procesu fermentacije izazvanim temeljnim mešanjem ili kvasom testa.

Najčešće se umešeno testo ostavljalo na toplom mestu kako bi naraslo. U toplijoj klimi testo se brže podiže, dok se u hladnijoj klimi koristi soda za ubrzavanje procesa.

Pečenje hleba bez kvasca se pravi od bezkvasnog testa - bez dodavanja kvasca. Hleb napravljen od testa sa prirodnom fermentacijom ne može da se pokvari dosta dugo.

Ima mnogo koristi pečenog hleba bez kvasca

Kakav je hleb bez kvasca?

Zzdrav hleb bez kvasca
Fotografija: Yordanka Kovacheva

Za sebe treba jasno da razumete koja je korist prirodne fermentacije u čijim uslovima se priprema testo. Kvasac nezavisno od toga da li je kultivisan ili divlji, prirodno fermentiše šećere koji se nalaze u pšenici koji se nakon toga razlažu na ugljen dioksid i etil alkohol koji u krajnjem slučaju dovode do narastanja pečenih proizvoda. Zahvaljujući aktivnosti bakterija dobija se prirodna fermentacija koja razgrađuje osnovne hranljive materije koji se nalaze u pšenici, i pretvara ih u oblik koji se lako vari. Ovaj proces se naziva još prethodno varenje.

Neprestano korišćenje pekarskih proizvoda sa ovim sastavom može da poveća otpornost organizma, da poveća imunitet, da smanji podložnost jonizirajućem zračenju, osetljivost na dejstvo egzogenih faktora i kancerogena. Procesi povezani sa prirodnom fermentacijom za vreme pečenja mogu da dovedu do normalizovanja rada creva.

Uz to, on se suprotstavlja poremećaju normalne deobe ćelija provocirajući haotično razmnožavanje ćelija sa kasnijim formiranje tumora. Zbog toga pečenje hleba bez kvasca doprinosi normalizovanju hranljivih materija u organizmu.

Savremeni mikrobiolozi ističu da upravo korišćenje živog hleba sa kvasom uzrokuje formiranje zdravih ćelija i sprečava pojavu i razvoj raznih infekcionih procesa, ubrazvajući razvoj zdravog imuniteta od 3 do 15 puta prema različitim podacima.

Kleb sa kvasom
Fotografija: Yordanka Kovacheva

U želucu čoveka prirodni kvasac je dobro aklimatizovan i pomaže u povećavanju nivoa vitamina B u organizmu. Zbog toga možemo da kažemo da je hleb bez kvasca praktično bez nedostataka. Pečenje hleba bez kvasca od ražanog brašna iziskuje prisustvo laktobacila koji daju ispečenom proizvodu kiseo ukus i prijatnu istaknutu aromu.

Takav proizvod za hleb je izuzetno dragocen. Na kraju krajeva laktobacili koji se nalaze u njemu su od životog značaja za normalizovanje creva.

Nakon pečenja u hlebu spori laktobacili mogu da ostanu nekoliko dana, ali ipak se preporučuje da se koriste sveže ispečeni.

Laktobacili su veoma delikatni i kada upadnu u ljudski želudac u malim količinama, oni uzrokuju korisne procese u organizmu. Osim toga, mnogo je korisno ako se konzumiraju fermentisani mlečni proizvodi ili biljni proizvodi.

Pogledajte još ukusnih i mekanih predloga za seoski hleb ili pak hleb i mini pekari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest