bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako šećer oštećuje naše telo?

Kako šećer oštećuje naše telo?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
215609
Kako šećer oštećuje telo?

Svaki treći stanovnik naše planete ima višak kilograma. Prema mnogim studijama svetskih naučnika, razlog za to je preterana upotreba i konzumacija šećera. Ovaj slatki proizvod izaziva zavisnost kao i alkohol i droge. Beli prah je provokator mnogih bolesti povezanih sa metaboličkim procesima.

Danas se prirodni šećer zamenjuje industrijskim šećerom, sa svim njegovim primesama i dodacima. Ovo je neregulisana, nekontrolisana droga. Rafinisani šećer - najjednostavniji disaharid, koji se u nama deli na monosaharide. Glukoza odmah ulazi u krvotok, podižući nivo šećera. Telo automatski reaguje oslobađanjem insulina iz pankreasa, supstance koja pomaže glukozi da razbije ćelijsku barijeru tako što ulazi u ćelije i pretvara je u energiju.

Zbog toga se slatkiši smatraju brzom energijom. Šećer daje trenutni nalet snage, insulin prvo oslobađa šećer, ali onda njegov nivo u krvi naglo opada. U nedostatku šećera, telo pokušava da se zaštiti ponovnim stresom. Zbog toga se vrlo brzo nakon konzumiranja slatkog javlja osećaj gladi i želja da se pojede nešto drugo.

Paradoks: jedete šećer i vaša energija počinje naglo da opada.

Nova porcija slatkog – novo oslobađanje insulina, opet snižavanje glukoze i tako u začarani krug, te je zbog teško zasititi se slatkom. U nekom trenutku, osoba se ne može nositi sa ovim ciklusom, povećava se insulinska rezistencija, nastaje dijabetes. Mnogi ljudi ne primećuju promene u telu i žive u preddijabetičkom stanju, što povećava rizik od raka. U nekim slučajevima, šećer može pasti na najniži nivo, što dovodi do glikemije.

Šećer i njegova štetnost

Reakcija na šećer izaziva određene procese u mozgu. Slatki proizvod menja svest: pokreću se hemijski procesi koji izazivaju stanje razdražljivosti.

Višak ugljenih hidrata, glukoze, fruktoze se pretvara u masti. Debeli hamburger je mnogo bezopasniji od slatkog i gaziranog pića. Proizvodi bez masti se zamenjuju šećerom. Hormon insulin izaziva rast masnog tkiva i smanjuje metabolizam. Višak šećera u telu određuje različite nivoe metabolizma, koji akumulira masnoće. Posebno one koje se talože oko unutrašnjih organa – visceralne masti, što dovodi do raznih metaboličkih bolesti koje mogu biti fatalne.

Šta je opasno u vezi sa šećerom?

Gazirano je puno šećera

Doprinosi promenama šećera u krvi, što dovodi do čestih promena raspoloženja i glavobolje;

Dovodi do poremećaja imunološkog sistema, jer izaziva rast gljivica i bakterija u stvaranju disbalansa, što slabi imuni sistem 17 puta;

Prekomerna konzumacija šećera dovodi do gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti;

Industrijski šećer je toksičan jer izvlači vredne vitamine i minerale iz tela za sopstveno varenje, iscrpljujući telo;

Prerađeni proizvod, konzumiran svakodnevno u velikim količinama, pomaže u povećanju kiselosti u želucu. Potrebno je sve više minerala da bi se uspostavila ravnoteža. Istovremeno, puno kalcijuma se izbacuje iz zuba i kostiju, što dovodi do njihovog uništenja i slabljenja organizma;

Izaziva potrošnju svih organa u telu, počev od jetre. Vremenom se jetra širi i dostižući određenu granicu, oslobađa višak glikogena u krv kao masne kiseline. Ove masne kiseline se deponuju u različitim delovima tela: stomaku, butinama, zadnjici, leđima. Nakon punjenja manje aktivnih delova tela, masne kiseline pune srce, bubrege, što dovodi do povećanja pritiska;

Štetnost šećera

Jedna od najočiglednijih šteta za naše telo od konzumacije šećera je ubrzavanje procesa starenja, jer konzumiranje previše slatkog negativno utiče na kožu. Kombinovani u krvi sa proteinima, molekuli šećera izazivaju stanje tokom kojeg je elastičnost telesnih tkiva oslabljena;

Prejedanje šećerom uzrokuje iste hronične bolesti kao alkoholizam i pušenje. Na isti način utiče na centre zadovoljstva u mozgu, provocirajući osobu da uzme novu dozu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest