Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zdrava ishrana za muškarce

Zdrava ishrana za muškarce

Ishrana za muškarce

Hrana je više od pukog goriva za organizam. Pravilna ishrana može pomoći u borbi protiv bolesti, dati snagu i čak podmladiti. Način na koji se osoba hrani tokom svog života može pomoći da se predvidi koliko će dobro (ili ne) ostariti. Ovde je, međutim, važno napomenuti da muškarci imaju različite dnevne nutritivne potrebe od žena.

Postoji mnogo faktora koji mogu uticati na potrebe za ishranom i muškaraca i žena. Svi su različiti, a faktori kao što su veličina tela, mišićna masa, nivo fizičke aktivnosti i bolesti koje menjaju potrebe u ishrani mogu promeniti količinu različitih hranljivih materija koje treba da se unose kao deo svakodnevne ishrane.

Zdrav režim ishrane muškaraca uključuje vitamine, minerale i vlakna. Da biste svakodnevno dobijali ove važne sastojke, treba da jedete najmanje 150 grama svežeg voća i 200 grama povrća svakog dana.

Uključite cela zrna (integralne žitarice) u svoju ishranu. Zamenite rafinisano brašno hlebom od integralnog brašna, žitaricama, testeninom, smeđim pirinčem ili ovsom. Za muško zdravlje potrebne su najmanje dve ili tri porcije ribe nedeljno.

Da bi telo čoveka bilo zdravo, potrebna su i vlakna. Mladići treba da unose najmanje 40 grama dnevno, a za one preko 50 godina dnevno je potrebno - 30 grama.

Zamenite zasićene masti kao što su punomasno mleko i namirnice od njega, maslac i slatko sa nezasićenim mastima kao što su maslinovo ulje, orasi, riba.

Muškom telu je potrebno najmanje 4.500 miligrama kalijuma dnevno. Možemo ga dobiti iz voća, povrća, ribe i mleka.

Pošto muškarci imaju više mišića i obično su veći od žena, potrebno im je više kalorija tokom dana. Umereno aktivni muškarci treba da jedu 2.000 do 2.800 kalorija dnevno. Potrebe za energijom zavise od visine, težine i nivoa aktivnosti.

Za energiju, kontrolu telesne težine i prevenciju bolesti, muškarci bi trebalo da jedu integralne žitarice, kao što su hleb od celog zrna, testenine, žitarice, smeđi pirinač, ovas, ječam, voće i povrće.

Ove namirnice su bogate vlaknima, pomažu u kontroli gladi i sitosti i pomažu u prevenciji određenih karcinoma, kao što su rak prostate i debelog creva.

Većina muškaraca radije jede meso zbog uverenja da više proteina znači više mišićne mase. Ovo nije slučaj, osim ako nisu uključeni intenzivni treninzi. Međutim, prejedanje je povezano sa srčanim oboljenjima i kolorektalnim rakom kod muškaraca.

Da bi se zdravo hranili, muškarci treba da smanje crveno meso i umesto njega da se fokusiraju na više voća, povrća i mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti. Ovo ne samo da će im pomoći da održe svoju težinu, već će im pomoći i da održe pritisak u granicama normale.

Ostavite po strani zasićene masti iz mesa, sira i pržene hrane. Umesto toga, fokusirajte se na hranu bogatu nezasićenim mastima kao što su maslinovo ulje, ulje kanole, orasi, semenke i avokado.

A ako tražite nešto lako i ukusno za pripremu, pogledajte našu knjigu recepata sa receptima za muškarce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji