bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kada koji čaj da pijemo

Kada koji čaj da pijemo

Jana G.Jana G.
Početnik
1635
Biljni čaj

Čaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja.

Ne pije se čaj koji je odstajao duže od sat vremena nakon što je preliven ključalom vodom. Izuzetak se vrši samo kod biljnih čajeva, ali i oni ne treba da se piju 6 sati nakon što su preliveni ključalom vodom, osim ako se ne čuvaju na hladnom. Crni i zeleni čaj treba da se piju odmah kada se preliju ključalom vodom.

Zeleni čaj se pije kada imate potrebu da se ojačate, a takođe i ako želite da smršate i da se radujete somot mekoj koži. Zeleni čaj smanjujte štetan holesteroli ubrzava metabolizam, što pomaže u bržem sagorevanju masnoća.

Zeleni čaj, kao i crni, preporučuje se ujutru rano kao zamena za kafu. Oni sadrže materije koje deluju tako što razbude organizam i mogu uspešno da zamene vašu jutarnju kafu.

Čaj od malina i čaj od listova divlje jagode se piju kada osetite da ćete se prehladiti. Oni su moćan lek protiv prehlade i mogu da vam pomognu da vratite svoj glas ako ste ga izgubili tokom hladnih dana.

Čaj od hibiskusa

Čaj od mačjine dušice i čaj od matinjaka se piju kada osetite da je vaš nervni sistem na ivici propasti. Ovi čajevi, pomešani sa medom, će vam obezbediti mir i trezvenu misao.

Od biljnih čajeva rano ujutru možete da pijete čaj koji će vas razbuditi - takvi su kamilica, šipak, hibiskus, čaj od šumskog voća. Ovi pune vaše telo vitaminima.

Uveče je dobro da se pije čaj koji deluje relaksirajuće i priprema vas za san. Takvi čajevi mogu da se prave od listova višnje, listova maline, žutog kantariona, matičnjaka i sušenog ploda jagode.

Zimi je dobro da se pije čaj od sušenih listova maline, plodova šipka, šumskog voća, ribizle, listova koprive, žutog kantariona. Ovi čajevi će vas zagrejati i napuniće vas optimizmom uprkos nedostatku sunčeve toplote i dovoljno svetlosti.

Leti je dobro da pijete čaj od upravo ubranih biljki, ovo će vas napuniti energijom za sunčane dane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest