bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kako da se hranimo da bismo održali mozak u kondiciji?

Kako da se hranimo da bismo održali mozak u kondiciji?

Namirnice za mozak

U užurbanoj svakodnevici ima mnogo situacija i problema koji dovode do stresa i iscrpljenosti. U napetom i užurbanom životu kog ljudi danas vode, veoma je važno da mozak bude u kondiciji. Savremenom čoveku je jasno da zdravlje organizma u velikoj meri zavisi od hrane koju konzumira.

Da biste održali kondiciju mozga treba pravilno da se hranite i da vodite zdrav način života. Naučnici sa Kalifornijskog univerziteta su sproveli globalno istraživanje koje je pokazalo da redovna upotreba voća i povrća, redovne fizičke vežbe i izbacivanje cigareta, pomažu u održavanju kondicije mozga i odlažu njegove promene vezane za starenje.

Prema istraživanju, ako se pridržavate jednog od uslova, rizik od pogoršanja pamćenja se smanjuje za 21%, ako se pridržavate dva - rizik se smanjuje za 45%, a kod tri - za 75%.

Konzumacija rafinisanog šećera, prerađene hrane i trans masti ometa rad mozga. Jedite hranu sa niskim glikemijskim indeksom, bogatu vlaknima, izvorima kvalitetnih proteina i masti.

Da biste održali svoj mozak u kondiciji, treba da insistirate na vodi. Hidratacija je od izuzetnog značaja za pravilno funkcionisanje mozga. Pijte uglavnom vodu i izbegavajte napitke sa šećerom i kofeinom. Biljni čajevi su zdravi - posebno zeleni koji poboljšava koncentraciju.

Jedite mnogo voća i povrća i trudite se da veliki deo njih bude sirov. Od voća na mozak se najbolje održavaju jabuke, borovnice, avokado i jagode. Zeleno povrće sadrži mnogo antioksidanasa i korisno je za mozak. Jedite zelene salate, kupus, spanać, zelje i kiseljak.

Avokado

I ne zaboravite orašaste plodove, koji su veoma zdrava hrana za mozak. Jedite orahe i bademe, preporučljivo je da se orasi konzumiraju sirovi.

Ulje zamenite maslinovim uljem. Jaja su važna hrana za mozak, tako da ih nemojte izbacivati iz svog jelovnika. Riba i morski plodovi su obavezna hrana za svakog ko želi da održi svoj mozak u dobroj formi. Za to je posebno koristan losos. Od začina insistirajte na origanu i cimetu.

Čokolada je takođe korisna za mozak, ali je reč o prirodnoj čokoladi koja ima bogat sadržaj kakaa – upravo to je važno. Koristite punomasni kakao i čokoladu sa visokim procentom kakaoa da biste napravili ukusan čokoladni fadž ili čoko mus.

Koristite gore navedene proizvode kako biste za svoje bližnje napravili:

- namaze sa avokadom;

- supu od spanaća;

- ili recepte za zeljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest