Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se čisti artičoka?

Kako se čisti artičoka?

Jana G.Jana G.
Početnik
165
Artičoka

Artičoka je poznata od davnina, zvala se cvetnim povrćem i često se koristila za ukrašavanje enterijera. Artičoka se koristila za ishranu još u Staroj Grčkoj, bila je poznata u Drevom Egiptu, a u Starom Rimu je uvek bila ova poslastica na trpezi bogatih.

Još su stari Rimljani znali da je artičoka korisna za dobro funkcionisanje jetre, želuca i creva. Kada kupujete artičoku, uvek birajte onu koja ima čvrste i elastične listove koji čvrsto leže jedan iza drugog.

Težina dobro zrele artičoke je takva da je teža od očekivane za tako malo povrće. Ako artičoka škripi pri stiskanju, a to znači da je povrće sasvim sveže.

Ako artičoka ima malo braon nijansu, koja se zove zimski poljubac zbog laganog mraza koji je uhvatio artičoke, to je u redu, jer je braonkasta artičoka slađa.

Za čišćenje artičoke potrebne su rukavice, širok oštar nož, čvrste makaze, mali nož, pola limuna. Za konzumaciju cele artičoke se koristi dno, koje se nalazi u donjem delu, jede se zajedno sa mesnatom osnovom listova, kao i njenim mekim jezgrom.

Pre čišćenja artičoke, operite je u hladnoj vodi. Budite oprezni, jer artičoka ima oštre listove, pa se sledeći koraci čišćenja obavljaju u rukavicama.

Isečena artičoka

Dobro istresite artičoku od vode. Obrišite je krpom. Širokim oštrim nožem odrežite vrh artičoke - oko tri do pet centimetara od vrha.

U kontaktu sa vazduhom, isečena artičoka gubi boju. Zato pripremite činiju sa vodom, u nju iscedite sok od pola limuna i stavite očišćene komade artičoke u ovu vodu.

Odsecite oštre ivice listova makazama. Odrežite stabljiku do osnove nožem. Ako želite da napunite artičoku, skoro je spremna.

Ostaje samo da se kuva pola sata u ključaloj vodi, da se nožem odstrani ljubičasta sredina i vlakna ispod, pa kuvajte artičoku po receptu po želji.

Ali ako ne želite da napunite artičoku, morate da nastavite da je čistite. Da biste to uradili, rukama odvojite sve spoljne listove tako što ćete ih povući.

Nakon uklanjanja spoljašnjih listova, ostaće vam bledo jezgro nežnih unutrašnjih latica. Malim nožem uklonite ostatke grubih listova u podnožju artičoke.

Isecite artičoku po dužini po sredini. Uklonite ljubičasti deo u sredini i dlačice. Sada možete koristiti artičoku da od nje pripremite ukusan specijalitet.

Saznajte više o istoriji artičoke i saznajte kako da kuvate artičoke.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest