Šta sadrži cvekla?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
8956
Šta sadrži cvekla

Cvekla ili jednostavno cvekla zauzima dostojno mesto u narodnoj medicini, kuhinji i kozmetici u mnogim zemljama sveta. I to je opravdano, jer povrće ima skoro sve potrebne elemente za ljudsko telo, a istovremeno je jeftino i dostupno.

Kalorični sadržaj cvekle je nizak, samo 49 kcal na 100 g ako se kuva, a još manje u sirovom obliku, svega 40 kcal na 100 g. Cvekla sadrži otprilike 1, 5% sirovih proteina, masti - 0, 1%, ugljeni hidrati - 8, 8%, vlakna - 0, 7%, voda - oko 87%.

Ove vrednosti variraju za različite sorte, ali sa vrlo malim odstupanjima. Ovo sugeriše da povrće ima korisna svojstva - i sirovo i kuvano, posebno za ljude na dijeti. Za njih, dijeta sa cveklom može da uradi dobar posao, ali samo nakon pažljive konsultacije sa lekarom.

Šta sadrži cvekla i kako pomaže

Sastav ovog crvenog povrća uključuje čitav niz korisnih supstanci, vitamina i minerala:

- vitamini A, B, PP i C, folna kiselina;

- monosaharidi, aminokiseline, organske kiseline, šećeri, dijetetska vlakna, betain, beta-karoten;

- veliki izbor mikro i makro elemenata.

Lekovita svojstva cvekle i njene koristi za telo su zbog njenog jedinstvenog sastava:

- Cvekla sadrži vitamine grupe B koji su neophodni za prevenciju bolesti kardiovaskularnog i nervnog sistema;

Salata od cvekle

- Sadrži mikro elemente, kao što su gvožđe, jod, cink, kalijum, magnezijum, mangan, fluor, fosfor, bakar. Stoga je cvekla korisna za bolesti povezane sa metaboličkim poremećajima, sa problemima kardiovaskularnog i hormonskog sistema. Redovna konzumacija cvekle pomaže da se nadoknadi nedostatak gvožđa u organizmu i sprečava razvoj anemije;

- Folna kiselina sadržana u cvekli blagotvorno deluje na nervni sistem i posebno je korisna za trudnice, jer doprinosi punom intrauterinom razvoju fetusa;

- Cvekla sadrži betain, koji učestvuje u metaboličkim procesima, štiti od intoksikacije jetre i odlična je preventivna mera protiv gojaznosti i hipertenzije;

- Cvekla ima slabo laksativno dejstvo zbog vlakana koje sadrži i njena redovna konzumacija u hrani dobra je prevencija za osobe sklone zatvoru;

- Sadrži 1, 2% pektina i vitamin C (5-15 mg), što mu omogućava da izvlači otrove iz organizma i čini ga dobrim antioksidansom.

U zaključku, možemo reći da cvekla sadrži jedinstvenu kolekciju mikro elemenata koji se ne mogu naći ni u jednom proizvodu u tako prikupljenom obliku.

Ali njeni ljubitelji treba da imaju na umu da se, kada se prokuva, glikemijski indeks povrća udvostručuje, pa će kod bolesti kao što je dijabetes, upotreba ovog korena morati da bude ograničena.

Sastav cvekle

Ljudi sa povećanom kiselošću želudačnog soka i oni skloni dijareji takođe treba da ograniče konzumaciju cvekle. Cvekla sadrži oksalnu kiselinu, pa je kontraindikovana i kod kamena u bubrezima. Stoga, ako imate takve probleme, smanjite salate od cvekle ili boršč supe na minimum.

Za usvajanje supstanci iz cvekle takođe je važno:

- kako ispeći cveklu;

- finese kuvanja cvekle.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest