Cvekla je korenasto povrće. Cvekla je bogata bakrom, fosforom, kalcijumom, kalijumom i vitaminima. Cvekla se smatra pravom vitaminskom bombom.
U 100 g sirove cvekle ima 10% ugljenih hidrata, 2% proteina i 88% vode. Energetska vrednost 100 gsirove cvekle je 43 kalorije.
Kada redovno jedete cveklu, očistićete jetru i bubrege od štetnih toksina. Takođe ćete podmladiti vaš organizam. Ako želite da vam pomogne u svemu tome, dobro je da znate kako da je pravilno pripremite cveklu.
Kako da ispečete cveklu?
Prvo, cvekla treba da se dobro opere pod tekućom vodom.
Kada je operete, treba da umotate cveklu u foliju. Umotajte je tako da krajevi folije budu odozgo. Ako ne umotate foliju na takav način, kod pečenja će sok iscureti.
Cvekla se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Vreme pečenja cvekle zavisi od njene veličine.
Možete da probate stepen pečenja čačkalicom. Ako čačkalica upada lako, onda je cvekla pečena.
Pečena cvekla može da se jede samostalno ili da se koristi u pripremi salata.
Komentari