bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako sušiti beli luk?

Kako sušiti beli luk?

Kako da osušimo beli luk za zimu

Svi smo čuli za koristi od belog luka. Svi ga koristimo u kuvanju. Ako gajite beli luk i imate dobru žetvu, ali ne znate kako da ga sačuvate za zimu, ovaj članak je za vas. Reći ćemo vam kako možete sačuvati beli luk za zimu tako što ćete ga osušiti.

Kada izvadite beli luk iz zemlje, on treba da se raširi u jednom sloju i tako treba da stoji između 3 i 4 sata da se osuši. Kada ovo vreme istekne, beli luk se odlaže na mesto gde postoji dobra ventilacija i proces sušenja traje između 5 i 10 dana.

Kada se zeleni deo belog luka već osuši, treba ga delimično ukloniti, ostavljajući malu dršku dužine oko 5-6 cm. Zatim glavice stavite u mreže u ne baš velikom sloju i čuvajte ih na mestu koje je suvo i hladno.

– Ako želite da čuvate beli luk za zimu u vencima ili pletenicama, onda ne treba uklanjati zeleni deo, jer on služi za pričvršćivanje pojedinačnih glavica belog luka.

Kako osušiti čenove belog luka?

Beli luk za zimu

Kao i za svako voće ili povrće koje želite da osušite, i sa belim lukom se prvo treba pripremiti. Beli luk treba da izlomite u posebne čenove, a svaki čen treba oljuštiti od ljuski. Ako su čenovi belog luka veoma tanki ili na njima ima povreda, onda ih treba iseći. A evo kako:

- Beli luk narendati na krupno, jer ako ga sameljete, pušta dosta soka koji će sprečiti da se beli luk dobro osuši;

- Beli luk možete iseći na tanke kriške. Ova metoda sečenja je veoma pogodna ako ste odlučili da sušite beli luk u rerni ili ako imate električnu sušaru;

- Čenove možete prepoloviti po dužini. Ovaj način sečenja je idealan ako ste odlučili da sušite beli luk na otvorenom;

Još metoda sušenja belog luka za zimu

1. Osušite beli luk prirodnim putem. Nakon što prepolovite beli luk po dužini, potrebno je da ga položite na ravnu površinu sa isečenom stranom nagore. Tako poređan beli luk se ostavi da se suši na mestu gde je suvo i veoma dobro provetreno. Veoma je važno da dok se beli luk suši ne pada na njega direktna sunčeva svetlost. Kada se suši u hladu, beli luk zadržava mnogo više hranljivih materija. Dobro je s vremena na vreme proveriti beli luk da vidite da li je gotov. U osnovi, ovaj način sušenja belog luka traje između 10 i 14 dana, zavisi koliko je suvo i toplo vreme;

Kako da osušimo čenove belog luka

2. Sušenje belog luka u rerni. Nakon što isečete beli luk na kriške, poređajte ga na pleh obložen papirom za pečenje. Rerna se mora zagrejati na 50-60 stepeni, a zatim se stavlja pleh sa belim lukom. Vrata rerne treba da budu malo odškrinuta kako bi se sprečilo pregrevanje rerne, ali i da bi se obezbedio svež vazduh. Nakon 40 minuta, nakon što je počeo proces sušenja belog luka, uklonite pleh i okrenite kriške belog luka na drugu stranu. Ostavite da se malo ohladi i vratite u rernu. Vreme potrebno da se osuši beli luk u rerni je između 3 i 6 sati. Ovo zavisi od toga koliko je debelo nasečen beli luk;

3. Sušenje belog luka u sušari za voće i povrće. Čenove belog luka poređati u tankom sloju na rešetke sušare. Vreme koje je potrebno za sušenje belog luka u sušari je između 4 i 6 sati. Ovo u velikoj meri zavisi od toga koliko su čenovi veliki.

Osušeni beli luk možete koristiti zimi za supu od belog luka, hleb sa belim lukom i namaze od belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest