bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako kuvati integralni pirinač?

Kako kuvati integralni pirinač?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Kako se kuva intergralni pirinač?

Pirinač je verovatno najpopularnija žitarica sa mnogo vrsta. Najčešće se u Evropi za kuvanje koristi nekoliko vrsta belog pirinča. Istovremeno, u azijskoj kuhinji ​​pirinač je zastupljen u širem spektru, jer su jela od pirinča tradicionalna u tom delu sveta.

Integralni ili kako se takođe naziva, smeđi pirinač, je sorta sa celim, prirodnijim zrnom, bez raspadanja. Bogat je vlaknima i sadrži samo 10 posto biljnih proteina. Takođe sadrži niacin, tiamin, riboflavin, folnu kiselinu, minerale kao što su kalijum, magnezijum, fosfor, selen, cink i druge hranljive materije.

Integralni pirinač blagotvorno deluje na odbranu organizma, poboljšava funkciju nervnog, cirkulatornog i digestivnog sistema. Smeđa površina zrna pirinča daje mu karakterističnu boju i nijansu ukusnim receptorima.

Kako kuvati integralni pirinač?

Za razliku od belog pirinča koji se brže kuva i to je njegova jedina značajna prednost, smeđi pirinač ne voli žurbu, to je proizvod koji se mora kuvati na laganoj vatri i upravo je ta filozofija karakterističnija za azijsku kuhinju.

Dok beli pirinač poprima aromu sastojaka jela, karakteristična nota ukusa smeđeg pirinča se ne gubi, već stvara harmoničan ukus sa začinima.

Braon pirinač

Jedina poteškoća u kuvanju integralnog pirinča je dugo namakanje i pranje. Po pravilu, preporučuje se dva puta menjati vodu tokom kuvanja i pranja pirinča. Ostatak njegovog kuvanja se ne razlikuje od kuvanja običnog belog pirinča.

Bolje je pripremiti integralni pirinač unapred, tako što ćete ga natopiti preko noći. Ispiranje tokom kuvanja može se koristiti kada se pirinač priprema kao prilog za meso ili ribu. Ova sorta ima jednu značajnu prednost: ne omekšava, jelo ima mrvičastu teksturu. Integralni pirinač smanjuje unesene kalorije i poboljšava nutritivnu vrednost jela.

Evo nekoliko praktičnih saveta za kuvanje integralnog pirinča:

- Dodajte 2 šolje vode u šolju prethodno namočenog pirinča. Ne preporučuje se dodavanje vode u pirinač tokom kuvanja. Ako se ispostavi da voda nije dovoljna, lonac se skida sa šporeta, zatvara se poklopac i ostavlja nekoliko sati. Voda se neće kuvati, ali će je pirinač apsorbovati.

- Što je zrno pirinča duže, to će prilog od njega biti mrvičastiji.

Paelja sa integralnim pirinčem

- Ako se tokom kuvanja pirinča primeti da se voda previše zamutila, to ukazuje na loš kvalitet zrna. Tada se lonac skida sa šporeta, zamućena voda se ocedi, a pirinač se ispere u cediljci. Stavite ga u tiganj, dodajte malo ključale vode da se dinsta, dodajte ulje, promešajte i stavite na tihu vatru 2-3 minuta, poklopljeno.

Ove tehnike će vam pomoći da se pripremite:

- pirinač sa mesom;

- rižoto sa pečurkama;

- tikvice sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest