Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Šta jesti kod osteoporoze?

Šta jesti kod osteoporoze?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3771
vitamin D kod osteoporoze
Fotografija: 1

Ishrana je deo lečenja nekih bolesti, pre svega organa za varenje, i to svi znaju. Kod drugih zdravstvenih problema, čini se da hrana nije među važnim tačkama u kontroli simptoma. Jedna takva bolest je osteoporoza, koja utiče na koštani sistem.

U stvari, to nije tačno, jer čak i kod ovakvih pritužbi, ishrana je neophodna za suočavanje sa zdravstvenim problemom. Da bi se uspostavila veza između date bolesti i neophodne ishrane, mora se poznavati suština bolesti i zahtevi koji uz nju idu.

Suština bolesti osteoporoze

Osteoporoza je oboljenje koštanog tkiva. Ona doprinosi da kosti postaju veoma krhke i lomljive, čak i uz manji fizički napor. Mineralna gustina kostiju se smanjuje, a to dovodi do ozbiljnih preloma udova, butne kosti i kičme.

Razlozi za nastanak bolesti mogu biti genetski – prisustvo porodične predispozicije govori o takvom razvoju, kao i pušenje, prekomerna upotreba alkohola, nizak unos kalcijuma, nedostatak vitamina D, problemi sa metabolizmom u telu, način života većinom u sedećem položaju.

Dijagnostikovanje osteoporoze nije teško. Glavni problem je što se to obično dešava kada je bolest već u veoma poodmakloj fazi. Zbog toga je osteoporoza poznata i kao tiha bolest. Među simptomima osteoporoze su zakrivljenost kičme i pojava bolova u zglobovima i donjem delu leđa noću.

Zbog smanjene količine kalcijuma u ​​telu, primećuje se uništavanje koštanog tkiva i promena strukture kostiju, što je jasno izraženo. Kao rezultat, dolazi do brojnih napuknuća i lomova kostiju.

U slučaju čestih bolova u kičmi, zglobovima, donjem delu leđa noću, test gustine kostiju treba da uradi specijalista.

osteoporoza

Za dijagnozu osteoporoze potreban je snimak kičme, analiza količine kalcijuma i fosfora u organizmu, kao i pregled aparatom za merenje gustine kostiju.

Dijagnoza osteoporoze zahteva hitan tretman kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti. Pored lekova koje propisuje specijalista, pravilna ishrana igra veliku ulogu u lečenju. To dovodi do poboljšanja stanja kostiju.

Najvažnije je da se pacijent pridržava opštih pravila ishrane vezanih za ovu bolest, ona će mu pomoći da očuva i poveća sadržaj kalcijuma u ​​krvi, kao i da obnovi metabolizam u telu.

Hrana pogodna za osteoporozu

Kalcijum je potreban za održavanje čvrstoće kostiju. Zato je konzumacija mleka, mlečnih proizvoda, ribe, mesa, jaja i mahunarki, koje su bogata proteinima, fitohormonima i kalcijumom, glavna preporuka. Mahunarke koje su korisne za osteoporozu su: pasulj, grašak, sočivo, leblebija, rogač, soja, kikiriki.

Korisni mikro elementi nalaze se u tamnozelenom povrću, sirovom ili kuvanom, kao i u svežem peršunu, celeru, listovima rena, šargarepi, kupusu, tikvicama, brokoliju, belom luku i prolećnoj salati, koji pomažu i pružaju blagotvoran uticaj na snagu koštanog sistema.

Ništa manje važna je kombinacija namirnica koja održava stabilno stanje koštanog sistema. Odlična prirodna kombinacija superhrane su susam i med, koji zajedno postaju izuzetno korisna mešavina hrane za snagu kostiju.

Kalcijum, koji se nalazi u susamu, podržava kosti. Takođe, unos vitamina D sa hranom štiti od osteoporoze, ali treba znati da ih ne treba koristiti samostalno za prevenciju i lečenje bolesti. Oni su pre dodatak u prevenciji i lečenju osteoporoze.

Vitamin D je potreban telu da apsorbuje i obrađuje kalcijum.

Kada je koža izložena suncu, telo dobija vitamin D, ali se preporučuje razumno izlaganje suncu da bi se sprečili problemi sa rakom kože.

Veoma važna za prevenciju osteoporoze je konzumacija orašastih plodova i semenki, bilo da su u pitanju suncokret, semenke bundeve, lešnici, indijski orah ili bademi.

ishrana kod osteoporoze

Za prevenciju ove posebno opasne bolesti, a ako se ona ustanovi, lečenje mora da sprovede dobar specijalista koji daje savete i o nutritivnoj ishrani.

Hrana bogata vitaminima i mineralima koji podržavaju kosti

Hrana koja je bogata kalcijumom i vitaminom D posebno je korisna za gustinu kostiju.

Pored ovih dokazanih hranljivih materija, sledeći mikronutrijenti su od velikog značaja za prevenciju i lečenje osteoporoze: vitamin C, magnezijum i kalijum. Dobijaju se prirodnim putem hranom. Potrebno vam je:

- Zeleno lisnato povrće;

- Kupus;

- Karfiol;

- Agrumi;

- Krastavac;

- Riba.

Kalcijum, pored toga što se nalazi u mlečnim proizvodima, takođe je prisutan u drugim namirnicama kao što je tamnozeleno lisnato povrće.

Redovna konzumacija bilo koje vrste kupusa, uključujući prokelj, kineski kupus, karfiol ili brokoli, bogata je kalcijumom, koji smanjuje rizik od osteoporoze.

Svi znamo da su citrusi bogat izvor vitamina C, ali treba uzeti u obzir i da ovaj vitamin igra važnu ulogu u prevenciji bolesti kostiju, tačnije, stanjivanja kostiju.

To je zato što je vitamin C potreban za proizvodnju kolagena, koji vezuje i podržava kosti, mišiće, tetive i hrskavicu. Supstanca koja se zove vlaknasti protein je zaštita kostiju.

Snabdevanje vitaminima kod osteoporoze je od suštinskog značaja za kontrolu bolesti. Oni jačaju imunitet i igraju važnu ulogu u kontroli bolesti.

Krastavac sadrži vitamine C, A, B1, B2 i stoga je odličan izbor. Takođe je odličan diuretik i pomaže telu da se oslobodi toksina. Obezbeđuje telo magnezijumom, kalijumom i silicijum dioksidom, važnim za zdravlje vezivnog tkiva u mišićima, tetivama, hrskavici. Kora krastavca sadrži vitamin A.

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje jačaju kosti i zglobove, a takođe su dobre za kardiovaskularni sistem.

Mnoge vrste masnih riba bogate su vitaminom D, koji pomaže kostima da apsorbuju kalcijum. Takve ribe su: skuša, šaran, tolstolobik i tunjevina.

Mesna hrana nije najkorisnija opcija za osteoporozu, ali telu je i dalje potrebno meso. Ćuretina je dobar izbor jer ima manje masti. Domaće suvo meso je takođe veoma zdravo, preporučuju ga i neki stručnjaci.

Štetna hrana za osteoporozu koju treba isključiti sa jelovnika

Belo brašno, keks, beli šećer i trans masti su posebno štetni za kosti i treba ih izbegavati.

Takođe, dimljeno meso i kobasice - poželjno je zaboraviti na njih, to uključuje i pušenje, koje takođe negativno utiče na kosti.

Prekomerna upotreba alkohola i kafe šteti zdravlju kostiju jer povećava i izlučivanje kalcijuma kroz urin.

So, konzumirana u neograničenim količinama, može ozbiljno da naškodi kostima jer sadrži natrijum, koji takođe podstiče uklanjanje kalcijuma iz organizma. Tehnološki obrađena hrana zasićena transmastima ne čini nikakvu korist kostima, pa stoga gotova i polugotova hrana nije opcija za jelo. Domaća jela mogu uspešno da kontrolišu bolest.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest