Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3731
Španska hrana

Prilikom posete nekoj zemlji, obavezno upoznajemo njenu kulinarsku tradiciju i ponudu, koja upotpunjuje našu predstavu o posećenoj destinaciji.

Hrana je izraz tradicije, vizije života i ukusa vezanih za taj život, na nju utiču i veze i pozajmljenice iz drugih kultura, istorije i savremenih odnosa, kao i osobenosti teritorije.

Španija nije izuzetak od pravila i ima mnogo toga da pokaže. Evo koja kulinarska remek dela španske kuhinje ne treba propustiti.

1. Cocido madrileno je obilno jelo od mesa i povrća, najpopularnije zimi, ali se u nekim restoranima služi tokom cele godine. Naziv ovog jela bukvalno znači čorba iz Madrida i predstavlja obrok od tri jela od supe, leblebije, povrća i mesa. Samo ime ne određuje šta ulazi u mešavinu. Leblebija je neophodna. Obično se dodaju krompir, šargarepa i kupus, ali ponekad se dodaju i praziluk, repa i boranija.

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji
Fotografija: Mariana Petrova Ivanova

2. Huevos rotos je jelo koje se sastoji od nekoliko prženih jaja na pomfritu. Uz jelo se često dodaju kriške čoriza, kriške iberijske šunke, plodovi mora ili druge vrste mesa ili ribe. Huevos rotos uključuje jaja pržena u velikoj količini maslinovog ili drugog ulja. U Madridu se jelo bazira na pečenom jajetu sa žumancetom, uz prženi krompir, neku vrstu mesa - obično šunke, slanine ili kobasice poput čoriza ili čistora. Jelo se služi toplo, odmah nakon pripreme.

3. Bocadillo de Calamares - Bocadillo de Calamares u prevodu na engleski znači sendvič od lignji i sastoji se od lignji izgnječenih u brašno i prženih na maslinovom ulju. Osnovna verzija ovog toplog sendviča uključuje samo pržene lignje i svež hrskavi hleb, iako postoje određeni stilovi koji na vrhu sendviča stavljaju pire od paradajza i crvene paprike ili domaći majonez sa belim lukom.

4. Hamon Iberico - crno iberijsko meso - ova španska hrana se pravi od sušene šunke koja potiče od crnih svinja uzgajanih na Iberijskom poluostrvu. Reč je o jedinstvenoj šunki koja mora da sadrži, prema zvaničnim španskim pravilima, najmanje pedeset odsto crne iberijske svinje lokalnog porekla. Ova sušena šunka ima glatku teksturu i bogat i začinjen ukus.

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

5. Tostada Con Tomate - svež paradajz i maslinovo ulje na tostu - špansko jelo, koje se obično služi za doručak, posebno u regionu Andaluzije. To je samo tost koji je preliven svežim paradajzom, maslinovim uljem i malo soli za začin. To je klasični španski tapas koji se veoma lako priprema i omogućava vam da napravite ukusan obrok samo od običnog hleba i jednostavnih sastojaka.

6. Tortilla de patatas - Fritata od krompira ili španski omlet sa jajima i krompirom - španska tortilja Tortilla de patatas je prepoznatljiva koliko i tradicionalna u španskoj kuhinji. Ovaj omlet od jaja i krompira obično se služi na sobnoj temperaturi kao tapa. Varijanta ovog jela nalazi se i sa lukom. Dodatak luka je prilično neobičan jer dovodi u pitanje kvalitet tortilje. U zemljama španskog govornog područja poznata je kao tortilja de patatas.

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

7. Callos A La Madrilena - Tradicionalna madridska čorba - Callos a la Madrilena je bogata čorba u kojoj se uživa u celoj Španiji, iako je prvi put napravljena u Madridu. Postoji veliki broj sastojaka: govedina, leblebija, krvavica, paprika, čorizo, crni luk, paradajz sos, beli luk, paprika, lovorov list, peršun, šafran, prezle, sirće i garbanzo pasulj. Sa svim ovim ukusnim sastojcima, madridski gulaš je prirodno na listi turista koje morate probati kada posete Španiju.

8. Čokoladni churros - ovo je desert koji se nudi u restoranima u Madridu koji se sastoji od dve komponente: tulumbice ili tatlije lagano pokrivene šećerom i servirane na tanjiru, i rastopljene čokolade koja se servira u čaši. Svaki komadić se umoči u otopljenu čokoladu i kombinacija tolumbice i čokolade otkriva njen odličan ukus.

9. Supa od belog luka - Savršena supa za hleb - Supa od belog luka je tradicionalna španska supa i savršena za umakanje hleba. U kastiljanskoj kulturi se zove sopa de ajo i pravi se od španskog hleba, poširanih jaja u pilećem bujonu i šerija.

10. Gaspačo i salmoreho - hranljive hladne supe sa povrćem - postoji nekoliko razlika koje odvajaju ove dve različite vrste hladnih supa. Gaspačo se često pravi sa povrćem kao što su luk i paprika. Ovu supu karakteriše to što se pije iz čaše. Salmoreho supa obično sadrži samo paradajz, a ponekad i čen belog luka. Salmoreho se jede iz posude ili tanjira.

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

11. Španska tortilja - omlet od jaja i krompira serviran na sobnoj temperaturi. Tortilla espanola, ili španski omlet, je široko dostupno jelo u većini zemalja španskog govornog područja. Za pravljenje ovog omleta se koristi dobro prženi krompir, maslinovo ulje, umućeno jaje i so, koji se obično služi na sobnoj temperaturi kao tapa. Neke verzije uključuju mleveni luk, iako je ovaj dodatak kontroverzan među puristima španske tortilje.

12. Patatas Bravas - najbolja španska hrana - Patatas bravas, takođe nazvana patatas a la brava, prevodi se kao začinjen krompir. Pravi se od belog krompira isečenog na kockice koji se dva puta prži dok ne postane hrskav, a zatim preliven pikantnim paradajz sosom koji se sastoji od crnog luka, belog luka, čilija u prahu i aleve paprike. Jelo je nastalo u Madridu i tradicionalno se služi kao tapas u barovima i restoranima u mnogim regionima Španije.

13. Španski burgeri – Izuzetno popularni na Zapadu, hamburgeri su postali još poželjniji u drugim zemljama gde nisu tradicionalna hrana, kao što je to slučaj u Španiji. U Madridu se mogu naći mnoge vrste hamburgera, koje uključuju sastojke kao što su govedina, svinjetina, noj, pa čak i egzotične ponude kao što je meso zebre. Završetak hamburgera je obično niz svežeg povrća i ukusnih sireva.

Jela, koja obavezno treba da probate u Španiji

Svako od ovih španskih jela ima svoja najpopularnija mesta za probanje hrane, koja su dobra da budu deo odabranih poseta, vezanih za hranu, naročito ako je reč o kulinarskom turizmu, jer je tamo ukus autentičan, recepti su testirani i serviranje garantuje maksimalno uživanje u ukusu kao i najtačniju predstavu o jelu koje se proba. Oni su osnova koja je potrebna za poređenje pri daljem susretu sa ovim jelima u drugim regionima ili predstavljenim u lokalnom čitanju iz druge kulture.

Pogledajte još naših ukusnih predloga španskih deserata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest