Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi karamel za eklere?

Kako se pravi karamel za eklere?

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
313
Kako se pravi karamel za eklere?
Fotografije: Daniela Ruseva

Karamel se dobija delovanjem toplote na šećer. Naziva se i vrući šećer.

Karamel se dobija sporim zagrevanjem šećera, zokom kojeg se šećer topi i dobija braonkastu boju i nežnu aromu.

Potoje dve vrste karamela - suvi i mokri.

Mokri karamel se dobija, kada se šećer rastvori u vodi i nakon toga se kuva, dok se ne zgusne i ne počne da dobija braon boju.

Kod suvog karamela se šećer topi bez dodavanja vode.

Kako biste napravili glazuru od karamela, koju možete da koristite kako za eklere, tako i za čitav niz drugih slatkih izazova, potrebno vam je:

60 g maslaca

100 g šećera

120 ml pavlake

1/2 kašičice soli

1 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema karamela za eklere:

Stavite maslac u šerpu sa debelim dnom i istopite ga na srednje jakoj vatri.

Kada se maslac istopi, dodajte šećer, pavlaku i so. Promešajte dok se eve ne ujednači i ostavite da proključa. Kada proključa, smanjite vatru na slabu i kuvajte 5 minuta, uz povremeno mešanje.

Skinite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile i ponovo promešajte sos od karamela. Ostavite da se lagano prohladi i možete da koristiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni