Karamel se dobija delovanjem toplote na šećer. Naziva se i vrući šećer.
Karamel se dobija sporim zagrevanjem šećera, zokom kojeg se šećer topi i dobija braonkastu boju i nežnu aromu.
Potoje dve vrste karamela - suvi i mokri.
Mokri karamel se dobija, kada se šećer rastvori u vodi i nakon toga se kuva, dok se ne zgusne i ne počne da dobija braon boju.
Kod suvog karamela se šećer topi bez dodavanja vode.
Kako biste napravili glazuru od karamela, koju možete da koristite kako za eklere, tako i za čitav niz drugih slatkih izazova, potrebno vam je:
60 g maslaca
100 g šećera
120 ml pavlake
1/2 kašičice soli
1 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema karamela za eklere:
Stavite maslac u šerpu sa debelim dnom i istopite ga na srednje jakoj vatri.
Kada se maslac istopi, dodajte šećer, pavlaku i so. Promešajte dok se eve ne ujednači i ostavite da proključa. Kada proključa, smanjite vatru na slabu i kuvajte 5 minuta, uz povremeno mešanje.
Skinite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile i ponovo promešajte sos od karamela. Ostavite da se lagano prohladi i možete da koristiti.
Komentari