Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi karamel za eklere?

Kako se pravi karamel za eklere?

ažurirano:
Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
313
Kako se pravi karamel za eklere?
Fotografije: Daniela Ruseva

Karamel se dobija delovanjem toplote na šećer. Naziva se i vrući šećer.

Karamel se dobija sporim zagrevanjem šećera, zokom kojeg se šećer topi i dobija braonkastu boju i nežnu aromu.

Potoje dve vrste karamela - suvi i mokri.

Mokri karamel se dobija, kada se šećer rastvori u vodi i nakon toga se kuva, dok se ne zgusne i ne počne da dobija braon boju.

Kod suvog karamela se šećer topi bez dodavanja vode.

Kako biste napravili glazuru od karamela, koju možete da koristite kako za eklere, tako i za čitav niz drugih slatkih izazova, potrebno vam je:

60 g maslaca

100 g šećera

120 ml pavlake

1/2 kašičice soli

1 1/2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema karamela za eklere:

Stavite maslac u šerpu sa debelim dnom i istopite ga na srednje jakoj vatri.

Kada se maslac istopi, dodajte šećer, pavlaku i so. Promešajte dok se eve ne ujednači i ostavite da proključa. Kada proključa, smanjite vatru na slabu i kuvajte 5 minuta, uz povremeno mešanje.

Skinite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile i ponovo promešajte sos od karamela. Ostavite da se lagano prohladi i možete da koristiti.

Pogledajte takođe kako se pravi karamel, kako se karamelizuje šećer ili probajte neke od naših slatkiša sa karamelom ili ovaj klasični krem karamel.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni